Leváltják Patai Mihályt, a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának elnökét

gazdaság
2023 november 20., 15:43

December 21-re rendkívüli közgyűlést hívott össze a Budapesti Értéktőzsde, amin a tervek szerint visszahívják az igazgatóság elnökét, Patai Mihályt, és új igazgatósági tagot és elnököt választanak.

Patai Mihály, az MNB alelnöke beszédet mond a Lámfalussy Lectures Konferencián, amit az MNB szervezésében tartottak Budapesten 2023. február 6-án.
photo_camera Patai Mihály, az MNB alelnöke beszédet mond a Lámfalussy Lectures Konferencián, amit az MNB szervezésében tartottak Budapesten 2023. február 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Portfolio szerint a visszahívás mögött az állhat, hogy személyes ellentét alakult ki Matolcsy György jegybankelnök és Patai Mihály között. Patai egykor Matolcsy egyik legfontosabb bizalmi embere volt, 2019 óta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és azóta vezeti az értéktőzsdét is. (Az Orbán bizalmi emberei által bezáratott Népszabadság egyik utolsó leleplezése Matolcsy és Patai lakhatásához fűződött.)

A Portfolio szerint a konfliktus az MNB-n belül már a szervezeti és működési szabályzat átdolgozásában is tetten érhető, Patai alól már több fontos területet is kiszerveztek. A lapnak több forrás azt mondta, Patai nyilvánosan is felemelte a hangját Matolcsyval szemben, de mások ennél összetettebb, szakmai nézeteltéréssel magyarázták a helyzetet.