Ellenkérelmet nyújtott be a 3-as metrókocsikat felújító orosz cég a BKV perében

belföld
2023 december 06., 07:04

Több mint három évig nem vette át a periratokat a hármas metró szerelvényeit felújító (valójában újragyártó) orosz Metrowagonmash (MWM), most azonban ellenkérelmet nyújtott be a perben, tudta meg a Népszava a BKV-tól.

A Fővárosi Törvényszék által indított per, amelyben a BKV 38 milliárd forintot követel, várhatóan tovább fog húzódni. Most a BKV állítja össze az MWM által benyújtott ellenkérelemre választ adó nyilatkozatát.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A 3-as metró Oroszországban felújított - valójában új - első szerelvényét 2017-ben állították forgalomba, azóta rengeteg probléma volt a kocsikkal. Eleinte ajtóhiba miatt kellett kivonni őket a forgalomból, majd rozsdásodni kezdtek.

A Karácsony Gergely által 2020-ban elrendelt vizsgálat 18 sorozathibát azonosított a kocsiknál, köztük az ülések esetenként balesetveszélyes törését is. Két éve 34 kocsiban - ez a teljes flotta 15 százaléka - repedtek, törtek el az ülések, és a problémát az oroszországi javítással sem sikerült orvosolni. A BKV 2019 februárjában beperelte a Metrowagonmasht, mivel a vállalat többször kicsúszott a szerződésben foglalt határidőkből, de az oroszok át sem vették az iratokat.