Matekból rosszabbak vagyunk, kerékkötésben egyre jobbak

reggel 4
2023 december 06., 01:57

Jó reggelt! Először is, szolgálati közlemény: testvérlapunk elindította a Qubit+-ot, és szépen el is magyarázza, miért van erre szükség.

4 kiemelt cikk:

Itt a tél

photo_camera Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Az ukrán katonák a konfliktus második telével néznek szembe, és közben elkezdődött a szorongás, hogy lesz-e elég nyugati támogatás, mert anélkül elvesztik a háborút.

Gazda Albert ismét a magyar médiában párját ritkító éleslátással elemzi az ukrán belpolitikát, ami egy ideje globális jelentőségre tett szert, mégis kevesen látják át. Most ott tartunk, hogy durvul a konfliktus Volodimir Zelenszkij elnök és Valerij Zaluzsnij, a fegyveres erők főparancsnoka között, amiről egyre nyíltabban írnak a lapok, és ami mind merészebb következtetések levonására készteti a nyilvánosságot a harctéri kudarcok miatt frusztrált Ukrajnában.

Orbán az ukránokat rúgja

photo_camera Fotó: JOHN THYS/AFP

Aki fúrja az oroszok elleni szankciókat és el akarja zárni az ukránoknak szánt támogatásokat, az vajon melyik oldalon áll ebben a háborúban? Költői a kérdés ezúttal, hiszen most más a fókusz a Politico forrásai szerint: az ukrán EU-csatlakozás akadályozásával Orbán alighanem pénzt akar kifacsarni az EU-ból. Az uniós kormányokat láthatóan felpaprikázza a helyzet, a Tanács elnökének budapesti látogatása után Macron meghívta Orbánt Párizsba, hogy ott győzködje tovább.

A német külügyminiszter azt üzente Orbánnak: Nincs időnk játszadozni! Szijjártó szerint félreérti a helyzetet, mert a magyar kormánytól mi sem áll távolabb, mint a zsarolás és a játszmázás.

De szép olajmeződ van, Guyana!

Guyanai erdő: nem ideális terep egy invázióra
photo_camera Guyanai erdő: nem ideális terep egy invázióra Fotó: PATRICK FORT/AFP

Venezuelában megkérdezték a lakosságot, hogy mit szólnának a szomszédos Guyana - ahol az egy főre jutó kőolajkincs a legnagyobb a világon - nagy részének elfoglalásához. A nyilvánvalóan kamu eredmény szerint örülnének neki. A világ ismét csak a washingtoni elrettentő erőben bízhat.

Magyar kamu jó kamu

photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor/444

Minden határon túli magyar közösség nyilvánosságában erőteljesen jelen vannak konteókra épülő narratívák. A magyar kormány az anyagi támogatás mellett a diskurzusok szintjén is igyekszik befolyásolni a helyi közéletet a határon túlra eljuttatott, gyakran megosztó és dezinformációt tartalmazó üzenetekkel. A Political Capital ezeket vizsgálta legújabb kutatásában.

Jellemző módon egyik parlamenti párt sem támogatta, hogy honos népcsoporttá nyilvánítsák a szkítákat, pedig a parlamenti meghallgatáson a képviselőjük azt ígérte, hogy 3-4 milliárd szkíta testvérével véget vetnének a hazug és gonosz világnak.

Mint az egyszeregy

photo_camera Fotó: JEAN-MARC BARRERE/Hans Lucas via AFP

A PISA-teszt szerint a középmezőnyben vagyunk, de nem a jól teljesítő magyar diákok, hanem a bezuhanó OECD-átlag miatt. Sosem voltunk még ilyen gyengék matekból, mint idén, de még így is egy ponttal az átlag fölé kerültünk.

Mindeközben Csák miniszter kitiltaná a tantermekből a mobilokat, bár az oktatást felügyelő Belügyminisztérium nem is foglalkozik a kérdéssel.

A világot jelentő vakarószalon

photo_camera Fotó: RTL

Pezsgő, partik, elit bárok. A követhetetlenül sok RTL-es reality közül itt a legújabb, a gazdag magyarországi nők félkamu életét bemutató Real Housewives of Budapest, amiben mondvacsinált indokokkal téphetik egymás haját a szereplők, akik sajnos továbbra sem Várkonyi Andrea vagy Rogán Cecília.

Egy srác szemével

Iskola után
photo_camera Iskola után Fotó: Kereki Sándor

Évtizedeken át a padláson porosodtak Kereki Sándor hatvanas-hetvenes évekbeli utcafotói Budapestről. Az ismeretlen életmű egy része 2021-ben került ki a Fortepanra, most pedig egy kiállítással és album kiadásával kísérlik meg utólag beilleszteni a kánonba Kereki zseniális fotóit.