Szerdán Orbán is felszólal a parlamenti vitában Ukrajnáról

POLITIKA
2023 december 12., 11:27

„Orbán Viktor miniszterelnök holnap felszólal a határozati javaslat parlamenti vitájában, és kifejti álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében” – írta Havasi Bertalan az atv.hu kérdésére kedden.

A miniszterelnök sajtófőnökét azután keresték meg, hogy Orbán Viktornak kárpátaljai magyarok levelet írtak, amiben azt kérték, támogassa az EU-csúcson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A kormánypártok a parlamenti többséggel mondatnák ki még a következő uniós csúcs előtt, hogy az Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásához szükséges előfeltételek nem teljesültek.

A fideszes Kocsis Máté és a kereszténydemokrata Simicskó Istávn által benyújtott határozati javaslat szerint Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítési politikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, valamint amit Orbán Viktor már hivatalosan sürgetett az Európai Tanács elnökénél is: stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.

A javaslat szerint a stratégiai vita előtt az Európai Bizottság javaslata Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről „előkészítetlen, következetlen”, nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre.