A parlamenttel mondatná ki a Fidesz, hogy Ukrajna nem áll készen az uniós csatlakozásra

POLITIKA
2023 december 06., 14:46

Az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével. Az összes tagjelöltnek minden egyes kritériumot teljesítenie kell. Nem lehet kivételezni Ukrajnával sem. Aktuálpolitikai és ideológiai szempontok miatt egyes államok nem előzhetik meg a többieket” -írja annak a határozati javaslatnak az indoklása, amit a fideszes Kocsis Máté és a kereszténydemokrata Simicskó István nyújtott be a parlamentnek.

A kormánypártok a parlamenti többséggel mondatnák ki még a következő uniós csúcs előtt, hogy az Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásához szükséges előfeltételek nem teljesültek.

Orbán Viktor, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A határozat szövege szerint az országgyűlés stratégiai vitát tart szükségesnek az Európai Unió Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről. A stratégiai vitának ki kell terjednie az Európai Unió biztonságpolitikai érdekeire, az Ukrajnának nyújtott támogatások hasznosulására és fenntarthatóságára, illetve a bővítésnek a tagállamok gazdaságára és az Európai Unió meghatározó politikáira gyakorolt hatásaira. A stratégiai vita lezárultát megelőzően az Ukrajna és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos döntések nem időszerűek. Az Európai Bizottság Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslata előkészítetlen, következetlen és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire.

Leszögeznék azt is, hogy az Európai Unió bővítésével kapcsolatos döntések a tagállamok konszenzust igényelnek. „Az Országgyűlés elítél és visszautasít minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontjának megváltoztatására kívánja kényszeríteni.”

A javaslat indoklása szerint jelenleg nem adottak a feltételek , mert „Ukrajna nem teljesítette a tárgyalások megkezdésének objektív feltételeit – ideértve a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára vonatkozó feltételek maradéktalan végrehajtását − és bizonytalan, hogy milyen következményekkel járna a csatlakozása az Európai Unióra nézve”.

Kocsisék javaslata szerint az objektív kritériumok alapján nem Ukrajnával kellene a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni, hanem az észak-balkáni csatlakozásra váró országokkal kellene a tárgyalásokat eredményesen lezárni. A kormányt pedig arra kérik, hogy ezt az álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben.

Miközben a magyar kormány célja most az, hogy megakadályozza a csatlakozási tárgyalások megkezdését, Orbán Viktor nem egészen másfél éve még azt mondta Volodimir Zelenszkijnek, hogy „mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt”. Legutóbb már azt mondta, hogy Ukrajna csatlakozásának tárgyalása nem esik egybe a magyar nemzeti érdekekkel.

A magyar kormány jelenleg is blokkolja az Európai Unió 50 milliárd eurós ukrán támogatását. Emellett az Egyesült Államokban is növekszik a bizonytalanság Ukrajna katonai-pénzügyi támogatási forrásának jövője körül.

link Forrás