Orbán Balázs elmagyarázta, Orbán Viktor miért választotta vétózás helyett a kisétálást

POLITIKA
2023 december 15., 05:24
photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu via AFP

Miután csütörtök este Orbán Viktor a vétózás helyett inkább kisétált a teremből, amikor az uniós vezetők az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szavaztak, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Twitteren próbálta elmondani, mi történt.

link Forrás

„Magyarország álláspontja változatlan: nem tartjuk Ukrajnát késznek az uniós tárgyalásokra, ezért ellenezzük a tárgyalások megkezdését” – írta Orbán Balázs, majd azzal folytatta:

„Azonban 26 uniós tagállam ezzel ellentétes álláspontot képvisel. Magyarország hosszas tárgyalásokat követően úgy döntött, elhagyja az üléstermet, és tartózkodik a szavazáson. Nem azért, hogy akadályozza az eredményt, hanem hogy ne működjön közre egy szerintünk elhibázott döntésben.” Végül azzal fejezte be, hogy a csütörtök esti megállapodás egy „elvi döntés”, és amúgy is, ezután „a konkrét tárgyalások megkezdéséhez a tagállamok egyhangú döntéshozatalára van szükség”, illetve a következő években „legalább 70 egyhangú határozatra lesz szükség ahhoz, hogy jóváhagyják Ukrajna uniós csatlakozását”. Vagyis a magyar kormánynak még bőven lesz lehetősége arra, hogy megakassza az ukrán csatlakozást.

Szerdán Orbán Viktor hosszan beszélt arról a magyar parlamentben, szerinte mennyire komolytalan jelenleg Ukrajna csatlakozása, és „a magyar kormánynak nem is áll szándékában támogatni ezt”. A Fidesz egy határozati javaslatot is beterjesztett, ami a parlamenttel mondatná ki, hogy Ukrajna nem áll készen az uniós csatlakozásra.

A Politico szerint csütörtökön több órányi tárgyalás után Olaf Scholz német kancellár javasolta azt Orbán Viktornak, hogy ha nem hajlandó megállapodni, akkor hagyja el a termet.