A Mediaworks leválasztaná a Médiatanácsról a szuverenitási törvény ellen tiltakozó Magyar Lapkiadók Egyesületét

Média
2023 december 18., 11:55

A kormánypárti médiaholdingba tartozó Mediaworks és más médiaszolgáltatók levélben kérik a Médiatanácsot, hogy szüntesse meg a Magyar Lapkiadók Egyesületével (MLE) kötött közigazgatási szerződését, miután a szervezet múlt héten elítélte a szuverenitásvédelmi törvényt. Az MLE szerint az új törvény „alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse a szerkesztőségek, újságírók, így a médiavállalatok munkáját”. Az állásfoglalás miatt először a NER-kompatibilissé tett Index, majd a Mediaworks lépett ki az MLE-ből. A Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. vezetője, Demeter Szilárd szintén bejelentette, hogy a PKÜ azonnali hatállyal kilép a Magyar Lapkiadók Egyesületéből.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes átadja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Csermely Péternek, a Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettesének 2020. október 22-én
photo_camera Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes átadja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Csermely Péternek, a Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettesének 2020. október 22-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Médiatanáccsal kötött közigazgatási szerződés alapján a Magyar Lapkiadók Egyesülete bizonyos tárgykörökben igazgatási feladatokat láthat el nem hatósági feladatként.

A kormánypárti lapoknak az a bajuk, hogy szerintük az egyesült elnöke és főtitkára önhatalmúlag, egyeztetés nélkül, az MLE egésze nevében tiltakozott a szuverenitásvédelmi törvény ellen. (Magyar Nemzet)