Oscar-shortlistre került Buda Flóra Anna animációs filmje

MŰVÉSZET
2023 december 21., 19:56

Tíz kategóriában kihirdette a közelgő Oscar-díjátadó shortlistjét - szűkített listáját - a díjat osztó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia: Greta Gerwig Barbie-ja öt jelöléssel vezeti a sort - bár a fontosabb kategóriákat most nem hirdették ki -, de a magyar Buda Flóra Anna francia pénzből készült animációs rövidfilmjét, a 27-et is jelölték. A 27 című film tizennégy másik rövid animációs filmmel szerepel együtt a shortlisten, a végső jelöltek névsorát ebből a listából szűkítik majd le január 23-áig.

A magyar rendező május végén nyert rövidfilmes Arany Pálma-díjat Cannesban, majd a Szarajevói Filmfesztiválon. Mindkettőtől gyakorlatilag egyenes út vezet az Oscar-gálára, a Szarajevó Szíve-díj négy magyar nyerteséből egynek biztosítva volt a jelölése.

Cannes-i díját Buda a magyar tanároknak és diákoknak ajánlotta.

Buda Flóra Anna Cannes-ban, 2023. május 27.
photo_camera Buda Flóra Anna Cannes-ban, 2023. május 27. Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

A tizennégy perces film a 27 éves, önmagát kereső Alice-ról szól, aki születésnapján, egy átmulatott éjszaka után ittasan kerékpározik haza, amikor balesetet szenved.

A 444-nek adott interjúban a Franciaországban élő rendező többek között arról beszélt, filmtervével háromszor is pályázott a magyar Nemzeti Filmintézetnél, de forráshiányra hivatkozva minden alkalommal visszautasították. A Filmintézet azért a győzelem után „óriási gratulációt” küldött neki.

A teljes lista az eddig bejelentett nevekkel itt érhető el.