Magyarországon tölti az ünnepeket népünk nagy barátja, Geert Wilders

belföld
2023 december 26., 14:48

A Magyar Nemzet egy kicsit elragadtatta magát, amikor Hollandia leendő miniszterelnökének nevezi Geert Wilderst, a szélsőjobboldali Szabadságpárt elnökét, aki novemberben a régi, liberális Európa egyik mumusaként nagyon simán megnyerte a hollandiai parlamenti választást. Az okokat itt boncolgattuk. A győzelem Hollandiában nem elég a kormányalakításhoz, koalíciós társakat is kell találni, jelenleg éppen ez a folyamat zajlik, akár hónapokig is eltarthat, a végén vagy sikerül a megegyezés vagy nem, ahogy ez egy demokráciában szokás.

Ettől még tény, hogy Wilders Magyarországon tölti az ünnepeket, az x-en a Hősök teréről jelentkezett be.

Wildersnek ismert az erős magyarországi kötődése. Felesége az eredetileg nyírparasznyai Márfai Krisztina magyar exdiplomata, akivel 1992-ben házasodtak össze, emiatt sűrűn járnak Magyarországra, így Nyírparasznyára is, így történt, hogy a falu legismertebb emberével, Bunyós Pityuval is jóban van.

Magyarországi elvbarátjával, Orbán Viktorral is jóban van, 2016-ban például kávéztak, majd 2018-ban Győrben is összefutottak, Wilders könyvének bemutatóján. Orbán a novemberi választási győzelme után telefonon gratulált neki.

2022-ben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kitüntette Wilderst, aki szerinte „sosem félt felvállalni az álláspontját, legyen szó a migrációval szembeni fellépésről, az európai országok szuverenitásának védelméről vagy a béke fontosságáról és a szankciók kudarcáról”. Wildersnek a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta.