20 milliárd eurós B tervvel segítené Ukrajnát és kerülné meg Orbánt az EU

eu
2023 december 27., 10:40

Az Európai Unió egy akár 20 milliárd eurós tartaléktervet készít elő Ukrajna számára, amivel megkerülnék Orbán Viktor Ukrajna finanszírozásával kapcsolatos ellenvetéseit – írja a Financial Times.

Miután az EU vezetői december elején Orbán Viktor vétója miatt nem tudtak megállapodni az Ukrajnának javasolt 50 milliárd eurós támogatásról, alternatívákat kerestek, hogy segítsék az országot.

Az FT most azt írja, a tárgyalásokban részt vevő tisztviselők szerint a hitelezési struktúrát használó 20 milliárdos támogatást Orbán már nem tudná megfúrni, mert nem szükséges hozzá a tagállami vezetők egyhangú egyetértése. A lap szerint ez a megoldás hasonló ahhoz a 2020-ban alkalmazott konstrukcióhoz, amivel a koronavírus-járvány idején a tagállamok 100 milliárd eurót biztosítottak a rövid távú munkahelyi támogatásokhoz. Vagyis a tagállamok ezzel megkerülhetnék Magyarország, pontosabban Orbán vétóját.

Ha az EU vezetői február 1-jén megállapodnak erről a tervről, az IMF már küldheti is a támogatást Ukrajnának. A FT cikke szerint ez elég lenne ahhoz, hogy megelőzzék Ukrajnában a pénznyomtatást, ami miatt elszabadulna az infláció.