Navracsics szerint az EU megkezdte a kifizetéseket

eu
2023 december 28., 13:24

„Megkezdődtek a kifizetések, végre itthon van a hazánknak jogosan járó uniós források első része!” - írja Facebookon Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter.

Az uniós pénzügyminiszterek még december elején fogadták el Magyarország módosított helyreállítási tervét, amivel újabb akadály hárult el a kifizetések előtt. Ez az első körben elfogadott 4,6 milliárd eurós csomag 20 százalékának felszabadítását jelenti. A 920 milliós összeget két részletben utalják, ennek első fele januárban érkezhet:

„Január elején pedig elindulnak az operatív programok kifizetései is, az első jelentős összeg, 445 millió euró tehát nemsokára megérkezik!” - írja Navracsics.

A 24.hu cikke szerint ezen források szétosztása az EU-s feltételek miatt sokkal szigorúbban zajlik a magyar hatóságok részéről. A szigorú pályázást indokolhatja, hogy az operatív programok között találhatók olyanok, amelyek politikai szempontból aggályosak lehetnek. Olyan önkormányzati és állami projektekről van szó, amelyek közbeszerzési kötelezettség alá esnek.