„Elismerjük a hibát” – reagált a Boeing-vezér a repülés közben kiszakadt ajtó esetére

külföld
január 10., 08:47

Miután egyik repülőgépük ajtaja röviddel a felszállás után kiszakadt a helyéből, a Boeing vezérigazgatója elismerte, hogy a repülőgépgyártó hibázott. Dave Calhoun elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, a Boeing munkatársainak azt mondta: „Úgy fogunk hozzáállni ehhez az ügyhöz, hogy elismerjük a hibánkat. Teljes átláthatósággal kezeljük az ügyet minden egyes lépésnél”. Egyben megnyugtatott mindenkit, hogy a Boeing együttműködik az amerikai Szövetségi Légügyi Hatósággal a baleset okának kivizsgálásában.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság január 8-i fotója a balesetet szenvedett gép vizsgálatáról
photo_camera Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság január 8-i fotója a balesetet szenvedett gép vizsgálatáról Fotó: HANDOUT/AFP

A végül szerencsés kimenetelű baleset múlt pénteken történt az Alaska Airlines oregoni Portlandből induló járatán. A Boeing 737 Max 9-ből harmincöt perccel a felszállás után szakadt ki a törzsből egy utastéri ajtó helyén lévő „álajtó” (kvázi egy ajtó méretű dugó, ami a törzsben kialakított ajtóhelyet zárja el). A gép visszafordult Portlandbe, és úgy tudott leszállni, hogy a fedélzetén lévő 177 utas és a személyzet egyetlen tagja sem sérült meg.

Az Egyesült Államokban az eset óta 171 darab ilyen típusú Boeingot repülőgépet állítottak le. A baleset körülményeit vizsgáló eljárásban az már kiderült, hogy a légitársaság az esetet megelőző napokban, miután úgynevezett kihermetizálódást jelzett a hibajelző rendszer, korlátozásokat vezetett be a repülőgépen: hosszú távú és víz fölötti járatokon nem repülhet, hogy „nagyon gyorsan vissza tudjon térni egy repülőtérre”. Az eddigi adatok szerint az ajtó a laza rögzítések miatt szakadt ki a helyéből. Ezt a 27 kilós darabot egy portlandi tanár hátsó kertjében találták meg.