Lelassult az izlandi vulkánkitörés utáni lávaáramlás

külföld
január 15., 18:42

Lelassult Izland délnyugati részén a vulkánkitörés utáni lávaáramlás, ami több házat is elpusztított.

Miután vasárnap kitört egy vulkán a Reykjanes-félszigeten, olvadt kőzet ömlött Grindavik városára. A helyi lakosságot kimenekítették. A decemberi kitörés után épített védművek most helyenként áttörtek, és házak égtek le, de másnapra az áramlás majdnem leállt. A hatóságok szerint Izland többi részére nincs veszélyben.

A Sundhnukagigar lávaáramlása vasárnap
photo_camera A Sundhnukagigar lávaáramlása vasárnap Fotó: Iceland Public Defence/Anadolu via AFP

Matthew Roberts, az Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) munkatársa a BBC-nek azt mondta, mostanra a helyzet Grindavik közelében „jelentősen enyhült”. Mikroföldrengések – amiket az emberek általában nem éreznek – továbbra is előfordulnak, de a számuk és intenzitásuk egyre csökken – mondta.

Evgenia Ilyinskaya vulkanológus a BBC-nek azt mondta, hogy a félsziget a gyakori kitörések időszakába léphet, amit az új reykjanesi tüzeknek neveznek. A kitörések „néhány havonta vagy évente egyszer történhetnek több évtizeden vagy több évszázadon keresztül” – mondta. A reykjanes-i tüzeknek a félszigeten a 12. században történt intenzív vulkáni tevékenységek sorozatát nevezik.

Erős rengések előzték meg a decemberi kitörést a Svartsengi vulkáni rendszerben. Az azóta eltelt hetekben falakat építettek a vulkán köré, hogy az olvadt kőzetet elirányítsák Grindaviktól, ahol kb. 4000 ember él. Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök azt mondta, a kitörés „fekete nap volt egész Izland számára”, de „újra fel fog kelni a nap”.

A vasárnapi kitörés az ötödik kitörés a Reykjanes-félszigeten 2021 óta. Izland az ún. Közép-Atlanti-hátság fölött fekszik, a bolygó két legnagyobb tektonikus lemeze, az eurázsiai és az észak-amerikai határán. Izlandon 33 aktív vulkánrendszer van. (BBC)