Vasárnap is több mint százezren tüntettek Németországban az AfD ellen

külföld
január 21., 18:15

Vasárnapra is kitartott a szélsőjobboldal ellen szervezett német tüntetések lendülete. Az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt idegenellenes álláspontja miatt már pénteken és szombaton is tízezrek vonultak utcára több német városban.

Vasárnap Berlinben, Kölnben és Münchenben tartottak nagy tüntetéseket. A legtöbben Bajorország fővárosában voltak, a rendezők szerint 200 ezren, a rendőrök becslése alapján 80 ezren.

A demonstrációt 14:30-ra hirdették meg, azonban a szervezőknek nem sokkal később meg kellett szakítaniuk a tüntetést, mert a városközpontban kijelölt rendezvényterület túl zsúfolttá vált. Több metrómegálló is megtelt emberekkel. Még a tüntetés megszakítása után egy órával is túlzsúfolt volt a belváros.

Berlinben a Bundestag épülete előtt tartották a tüntetést. Az eseményen a rendőrség becslése szerint 60 ezren, a szervezők véleménye szerint 100 ezren vettek részt.

Nácik kifelé feliratú táblát tartó tüntető Berlinben
photo_camera Nácik kifelé feliratú táblát tartó tüntető Berlinben Fotó: CARSTEN KOALL/dpa Picture-Alliance via AFP

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legnagyobb városában, Kölnben is utcára vonultak az emberek. A szervezők szerint 70 ezren vettek részt a tüntetésen, a rendőrök azonban ezt a becslést nem tartották reálisnak.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a Correctiv című lap szerint novemberben AfD-s politikusok neonácikkal találkoztak, hogy megvitassák a menedékkérők és külföldi származású német állampolgárok tömeges kitoloncolásának „mestertervét”.

Németországban eközben a gazdák kezdeményezésére gigasztrájkot tartanak, ebből is hasznot húzhat az elégedetlenségeket kihasználó, populista AfD, ami az elmúlt hónapokban előretört a közvélemény-kutatásokon.

(via Der Spiegel)