Jeti Mozi

Magyar dokumentumfilmek a 444-en.

Ali, a magyar jezidi: „Ha megkapom az állampolgárságot, a nevemet is lecserélem”

FILM
január 28., 17:04

Bemutatjuk a Jeti Moziban Dubinyák Réka megható dokumentumfilmjét, az Ali, a magyar jezidit, ami Ali, egy bevándorló rendkívüli akaraterejéről szól, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot.

Ali tizenkét éve menekült el Irakból, mert vallása és etnikai hovatartozása miatt az élete veszélybe került. Magyarországon talált otthonra, de az állampolgárság megszerzése nélkül, mint mondja, nem érzi magát a társadalom teljes jogú tagjának. A 21. században írástudatlanul egy ismeretlen kultúrában, Ali életét még szigorú vallási szabályok is nehezítik. Egy nap Ali a fejébe veszi, hogy megtanul írni és olvasni, ráadásul magyarul, és minden nehézség ellenére megpróbálja letenni a magyar állampolgársági vizsgát.

Dubinyák Réka filmje 2022-ben a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramjában is szerepelt.

A filmet készítette:

Rendező: Dubinyák Réka
Operatőr: Nagy Bálint Pál
Producer: Tóth Anna, Dubinyák Réka, Osváth Gábor
Vágó: Dunai László
Zene: Csatlós Pál
Fényelés: Takács Attila
Trailer vágó: Fehér Marcell

VÁLTOZÁS: A dokumentumfilm külföldről is elérhető. Angol felirat is állítható.

Azzal a céllal indítottuk el a 444 aloldalát, a Jeti Mozit a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületével (MADOKE) karöltve, hogy megjelenési felületet biztosítsunk olyan magyar dokumentumfilmeknek, amelyek néhány évvel a megjelenés után általában a fiókban végzik. Ezek legtöbbször díjnyertes, nagy sikerű dokumentumfilmek, azonban nehezen fellelhetők, miután lekerültek a mozivásznakról. A filmek nemcsak a Jeti Moziba, de a 444 Youtube csatornájára is felkerülnek, és ott elérhetők is maradnak.