Az ENSZ, a Hamász és a palesztinok

külföld
január 29., 18:33
  • Lebukott a Gázában működő legnagyobb nemzetközi segélyszervezet néhány munkatársa: segédkeztek az október 7-i terrortámadásban.
  • Több nyugati ország leállította az ENSZ-hez tartozó UNRWA támogatását, de még Washingtonban is arról beszélnek, hogy nem szabad az egész szervezetet büntetni.
  • Ha nincs pénz, a palesztinoknak még rosszabb lesz.

Január 26-án, néhány órával azután, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság kimondta, Izraelnek meg kell akadályoznia a gázai népirtást, a palesztinokat segítő legfontosabb ENSZ-ügynökség bejelentette, elbocsátotta több munkatársát, és vizsgálja, milyen szerepük lehetett az október 7-i terrortámadásokban és utóéletükben. Izraelből azonnal azzal vádolták meg az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten nevű, de angol rövidítéssel csak UNRWA-nak nevezett szervezetet, hogy szándékosan akkor hozták nyilvánosságra az ügyet, amikor a világ a hágai döntéssel foglalkozott. Lehet, hogy tényleg szándékos volt az időzítés, de, mint annyi minden az ügy körül, ez sem teljesen világos.

Az UNRWA által üzemeltetett, ma menekülttáborként funkcionáló házai iskola
photo_camera Az UNRWA által üzemeltetett, ma menekülttáborként funkcionáló házai iskola Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

Az ügy kirobbanása óta eltelt napokban sem az UNRWA, sem az izraeliek nem közölték a nyilvánossággal, hogy pontosan kit és mivel vádolnak. A legtöbb részlet így abból a január 28-i New York Times-cikkből derült ki, amely izraeli titkosszolgálati forrásokra, valamint az izraeliek által amerikai partnereiknek átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy:

  • Egy, az UNRWA által üzemeltetett dél-gázai iskolában dolgozó tanácsadó a fiával együtt elrabolt egy izraeli nőt.
  • Egy szintén UNRWA-alkalmazott szociális munkás október 7-én segített a lőszerek kiosztásában, a terrortámadás koordinálásában, valamint egy izraeli katona holttestének Gázába szállításában.
  • Egy harmadik UNRWA-alkalmazott részt vett a Be’eri kibuc elleni támadásban, ahol a Hamász 97 izraelit ölt meg.
  • Az UNRWA gázai létesítményeit pedig „terrorista célokra” használták.

Gáza második legnagyobb munkáltatója

Az ENSZ történelme során több, egyetlen ügyre vagy régióra fókuszáló ügynökséget üzemeltetett, de ezek között is különleges helyzetben van az 1949-ben, alig néhány hónappal Izrael állam létrejötte után alapított UNRWA. Ahogy azt az ügynökség teljes neve is jelzi, a szervezet célja elsősorban azok a palesztinok segélyezése, elhelyezése lett volna, akik a zsidó többségű állam megszületésekor gyakorlatilag földönfutóvá váltak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.