Minden Volán-szakszervezet belement a bérmegállapodásba

közlekedés
január 31., 14:14

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerda délután bejelentette, hogy végül minden érdekképviselettel sikerül aláírni a hároméves bérmegállapodást. „Nem győzött le senki senkit: közös nevezőre jutottunk. A szakszervezetek következetesen küzdöttek a munkavállalókért, a tulajdonosi-munkáltatói oldal képviselői pedig a felelős megoldást keresték. Két irányból indultunk, de középen találkoztunk. Az eredmény 3 év kiszámíthatóság mindkét fél számára” - írta Lázár.

Lázár János januári sajtótájákoztatóján
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Hétfőn ért véget a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet kétnapos munkabeszüntetése, amit a munkáltatóval folytatott bértárgyalások sikertelensége miatt tartottak. Az eredetileg tervezett 6-8 százalékos béremelés helyett 25 százalékos bérfejlesztést szerettek volna elérni. A sztrájk után a minisztérium módosított ajánlatot tett, amiben legalább 28 százalékos bérnövekedés ígért 3 év alatt, már az idén 17 százalékos mértékű, de legalább 70 ezer forint összegű emelést a 600 ezer forintos alapbérrészig, valamint jogi garanciát az inflációt ellensúlyozó bérnövekedésre 2025-ben és 2026-ban is.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet kedden közölte, hogy elmentek a falig, és aláírják a megállapodást, valamint „amennyiben a Volánbusz Zrt. önállósága megszűnik, amit kvázi tényként rögzítettek az elmúlt hetekben – akkor érvényes lesz a három éves megállapodás”.