Az ukrán rakéták kamerái rögzítették, ahogy darabokra tépnek egy orosz hadihajót

külföld
február 01., 14:46

Az ukrán hírszerzési főigazgatóság közölte, hogy a „13-as csoport" nevű különleges egységének katonái megsemmisítették az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik hadihajóját, a rakétavető Ivanovec nevű hajót a Krím-félsziget Donuzlav-tónak nevezett öblében. Minderről közzé is tettek egy felvételt, amiről azt állítják, a találat látható rajta, amit a támadáshoz használt rakéták kamerái rögzítettek.

link Forrás

A felvételen látszik, hogy több rakéta is elérhette az Ivanovecet, és az is, hogy a hajó legénysége megpróbálta megsemmisíteni a támadó fegyvereket a becsapódás előtt – sikertelenül.

Így nézett ki az Ivanovec, amikor még nem rakétázott ukránokat.
photo_camera Így nézett ki az Ivanovec, amikor még nem rakétázott ukránokat. Fotó: ANDREY BRICHEVSKY/ANDREY BRICHEVSKY

A BBC az árboc és az érzékelők elrendezése és a radarkupola alapján megerősítette, hogy a felvételen látható hajó jellegzetességei stimmelnek a Tarantul, vagy más néven Project 12411 rakétahajó-osztályéval, amelyhez az Ivanovec is tartozik. Emellett egy „Voenkor Kotenok” néven futó orosz katonai blogger a Telegram-csatornáján is írt arról, hogy felrobbant és elsüllyedt a hajó. Olekszandr Serba ukrán külügyminisztériumi tisztviselő „lenyűgözőnek" nevezte a támadást. Szerinte a hajó értéke 60-70 millió dollár körül lehetett.

Rácz András épp a napokban írt arról a 444-en, hogy az ukránoknak hadihajóik sincsenek, mégis példátlan sikereket érnek el a Fekete-tengeren.