Bayer: Eddig volt valami konszenzus, hogy a gyerek meg az unoka arról nem tehet, amit a szülők, nagyszülők tettek

POLITIKA
február 05., 21:14

Bayer Zsolt a Hír TV-ben Velkovics Vilmosnak interjút adott a Mongóliáról készített, 14 részes sorozatáról, és a beszélgetés utolsó perceiben szóba került a nyilas/ÁVH-s ügy.

Bayer szerint Ungváry Krisztián történész valószínűleg azért most írta meg a felfedezéseit Bayer nyilas/ÁVH-s nagyapjáról, mert „lassan kampány lesz”, „ideje kicsinálni a fideszeseket”. Bayer Zsolt azt mondta:

„Tényleg volt valami konszenzus ezidáig, hogy szülők, nagyszülők csináltak, amit csináltak, de hát erről a gyerek meg az unoka nyilván nem tehet. Most ezt felrúgta ez a gazember.”

Ezt az a Bayer mondja, akiről a Telex egy hete az apákésfiúkozást elemezve azt írta: Az unokák című tavalyi írásában Bayer Dobrev Klárát és Donáth Annát Göring és Bormann unokáihoz hasonlítva levezeti: az, hogy ők a rendszerváltás után tüntetéseken szónokolnak, olyan, mintha Göring és Bormann unokái szónokolnának németországi tüntetéseken 33 évvel Hitler bukása után.

Bayer tételmondatai Az unokákban ezek voltak:

„Nos, most mindkettő unokája ott áll a pulpituson, és mondja a magáét. Ugyanazt mondják, ugyanonnan jönnek, ugyanabban hisznek, ugyanaz az örökségük, ugyanoda tartoznak – a többi csak látszat, megannyi felesleges szó, fecseg a felszín – ám esetükben a mély is.”

A Hír TV-s beszélgetés végén Velkovics a publicistának – akit korábban a Bayer Show-ban a fideszes közönség álló tapssal biztosított a támogatásáról – azt mondta: „Veled vagyunk, Zsolt!”

Bayer Zsolt
photo_camera Forrás: Hír TV

Ungváry Krisztián történész január végén tárta fel, hogy Bayer Zsolt Gyimes Károly nevű anyai nagyapja – Bayer korábbi állításaival szemben – nem ártatlan, embermentő kiskőrösi orvos volt, hanem a helyi nyilas párt egyik fő alapítója, az embertelen testüregi, így például hüvelyi motozás betanítója a helyi gettóban, majd a háború után átvetkőzve önkéntes ÁVH-s volt.

Minderről Bayer azóta is összevissza beszél (vicces mellékszál, hogy még a saját prolimércéjét sem mindig tudja megugrani), a Sajtóklubban mellette kiálló kollégái pedig azt mondták: Ungvárynál „agyi torzulás” lehet, „alvilági” módszerrel élt.