Novák Katalin a keresztény értékrendről és a békéről szónokolt az örmény elnök mellett

POLITIKA
február 06., 18:47

Miután Novák Katalinnak kedden magyarázkodnia kellett amiatt, hogy kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak, este részt vett Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével az Örmény Állami Pedagógiai Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírásán. A magyar köztársasági elnök itt arról beszélt, hogy Örményországnak és Magyarországnak közös üzenete van Európa és a világ számára: közösen szeretnénk kimondani, hogy a keresztény értékrendnek van létjogosultsága.

Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában
photo_camera Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy volt olyan időszak a Magyarország és Örményország közötti kapcsolatban, amikor nem működtek a diplomáciai csatornák, de a közelmúltban sikerült a nézeteltéréseken, nehézségeken felülemelkedni. Arra már nem tért ki, hogy a diplomáciai kapcsolatok azért szakadtak meg, mert a magyar kormány 2012-ban kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben Budapesten baltával verte szét a fejét egy örmény katonának, aki vele együtt a NATO egyik nyelvtanfolyamán vett részt nálunk. Az azeri férfit hazájában már akkor is hősként ünnepelték, majd a kiadatás után elő is léptették. Az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatok tavaly októberben álltak helyre.

Azonban Novák most arról beszélt, hogy a két országot közös gyökereik kötik össze, azok a keresztény alapok, amelyre támaszkodva nekikezdhették kapcsolataikat kiépíteni. Azt szeretnék üzenni a következő generációknak, hogy a magyaroknak és az örményeknek dolguk van egymással, felelősséggel tartoznak egymásért. Hozzátette, nemcsak keresztény gyökereik kötik össze a két országot, hanem az is, hogy közös üzenetük van Európa és a világ számára.

Igaz, ez a közös keresztény üzenet mintha kissé elhalkult volna, amikor Orbán Viktor tavaly novemberben a Türk Tanács ülésén nyilvánosan gratulált Ilham Alijev azeri elnöknek ahhoz, hogy több mint 100 ezer örmény üldöztek el a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahból. Akkor a magyar kormány ahhoz sem járult hozzá, hogy az Európai Unió közös nyilatkozatban ítélje el Azerbajdzsánt. Később az Azerbajdzsán elleni szankciókat sem támogatták.

Novák Katalin, Kovács Bálint tanszékvezető és Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnök
photo_camera Novák Katalin, Kovács Bálint tanszékvezető és Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnök Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Novák Katalin most kiemelte, hogy nem a háború, hanem a béke az, ami a hosszú távú megmaradáshoz és boldogsághoz hozzájárulhat.

És ahhoz, hogy ezt a békét megteremthessük közösségeinkben, országainkban, nemzeteink között, fel kell ismerni, hogy ehhez néha mindenkinek le kell mondania valamiről.

A két államfő az aláírási ceremónia után megtekintette az Örményország - VII-XIII. századi örmény templomok falfestményei című fotókiállítást. (MTI)