Orbán Viktor gratulált az azeri elnöknek Hegyi-Karabah elfoglalásához

POLITIKA
2023 november 03., 10:00

A magyar miniszterelnök is szót kapott pénteken a Türk Tanács asztanai ülésén. Orbán Viktor azzal kezdte, hogy kifejezte „a magyar emberek tiszteletét” Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek a Török Köztársaság megalapításának 100. évfordulója alkalmából. „Mi, magyarok tudjuk, hogy milyen fantasztikus teljesítmény volt ez száz évvel ezelőtt Törökország részéről, amire sajnálatos módon mi, magyarok nem voltunk képesek” - utalt arra, hogy az első világháború után a függetlenségi háborúval a törököknek sikerült elérniük az 1920-as sèvres-i békeszerződés revízióját.

Ezután Orbán sok sikert kívánt lham Alijev azeri elnöknek „a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához”. Majd sok sikert kívánt „a karabahi újjáépítési munkálatokhoz is. „Gratulálunk, mélyen tisztelt elnök úr!” - tette hozzá.

link Forrás

Örményország és Azerbajdzsán három évtizede állt konfliktusban Hegyi-Karabah régió miatt. Szeptember közepén az azeri hadsereg újabb offenzívát indított a keresztény örmények által lakott terület ellen, a harcokban több tucatnyian meghaltak, civilek és katonák egyaránt. Azerbajdzsán gyakorlatilag egy nap alatt elfoglalta a fővárost, Sztepanakertet. Hegyi-Karabah korábbi elnökét az azeriek őrizetbe vették, október közepén Ilham Aliyev azeri elnök a helyszínen taposta meg a karabahi örmények zászlaját.

Menekülő örmények
photo_camera Menekülő örmények Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Hivatalos adatok szerint mintegy 120 ezer örmény élt az enklávéban, de a megtorlásoktól tartva szeptember végére szinte mindegyikük elmenekült onnan, ahol egyébként több mint kétezer éven át éltek.
Az Európai Unió közös nyilatkozatban akarta elítélni Azerbajdzsánt, de a magyar kormány ehhez nem járult hozzá. Később az Azerbajdzsán elleni szankciókat sem támogatták.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án
photo_camera Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Ilham Alijev Orbán Viktor fontos keleti szövetségesének számít, legutóbb a teraszára is meghívta tűzijátékot nézni augusztus 20-án. Nem sokkal később pedig arról beszélt, milyen fontos szerepet játszanak ezek a keleti szövetségek az ország energiaellátásában. Azerbajdzsánból leginkább áramot hoznának Grúzia, Románia bevonásával, tenger alatti vezetéken. De például a Mol pozsonyi finomítója is azeri olajat dolgoz fel.