A spanyol sajtó szerint ajánlatot tett a Dunakeszi Járműjavító egy spanyol vonatgyártóra

gazdaság
február 08., 19:11

Mint azt korábban megírtuk, novemberben Spanyolországban arról cikkeztek, hogy egy meg nem nevezett magyar cég megvásárolná a Talgo spanyol vonatgyártót. Akkor azt rebesgették, hogy ez a magyar cég valószínűleg a Hernádi Zsolthoz köthető Magyar Vagon Zrt., most pedig a spanyol sajtóra hivatkozva a Magyar Vasút azt írja, hogy a cégcsoporthoz tartozó Dunakeszi Járműjavító Kft. tett ajánlatot a Talgo 100 százalékára.

A novemberi ajánlat még csak az első fázis volt, a mostani már a végleges, teljes átvételt jelenti. Előzőleg 5 euró volt a részvényenként kínált ár, ez mostanra 4,8 euróra csökkent, ami azt jelenti, hogy a Talgo 126 378 000 darab részvényéért a vásárló nagyjából 230 milliárd forintot fizetne.

Az üzlet ugyanakkor még nem teljesen biztos, mivel Spanyolországban az orosz-ukrán háború kitörése óta érvényben van egy törvény, amely korlátozza a Talgo esetében a nagyobb tőzsdei felvásárlásokat. Eszerint a társaság átvételét a kormány megakadályozhatja. Egy helyi lap szerint azonban az utóbbi hónapokban a magyar fél sokat lobbizott spanyol kormányzati körökben

Hogy legyen mihez viszonyítani: a magyar állam a reptérvásárlásra készülve adta el 87 milliárd forintért a magyar Erste Bankban meglévő 15 százalékos részesedését.

Arról, hogy milyen kötődése van a cégcsoportnak Hernádihoz és Szalay-Bobrovniczky Kristóf hadügyminiszterhez, korábbi cikkünkben olvashatnak.