Kocsis Máté: Amit Novák és Varga csinált, az a minimum elvárás az ellenfeleink felé is

POLITIKA
február 11., 08:57

„Az ellenfeleinknek azt kell világossá tennünk, hogy amit az államfő és Varga Judit csinált, az a minimum elvárás feléjük is, és azt hiszem, hogy erről a jövőben többet kell beszélnünk” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádióban vasárnap.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
photo_camera Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Németh Dániel/444

Szombaton lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, nem sokkal utána Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből. A kormányoldalon pedig óraműpontossággal indult meg az üggyel kapcsolatos kommunikáció. Erre egy jó példa, hogy tegnap a köztévén nyilatkozó Mráz Ágoston Sámuelnek ugyanaz jutott eszébe, mint Kocsisnak. „A jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs” – mondta Mráz 10 perccel azután, hogy Kocsis ugyanezt posztolta.

A Magyar Nemzet szemléje szerint Kocsis vasárnap a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, helyes, hogy az ellenzéki pártok jó része felvetette a közvetlen elnökválasztás gondolatát, ugyanakkor szerinte Gyurcsánynak és az MSZP-nek nem lenne szabad felvetnie ilyen javaslatot, ugyanis amikor kormányon voltak, meg tudták volna valósítani az ilyen irányú terveiket. Emellett a szombati posztjához hasonlóan most is számonkérte a baloldalt.

Az alkotmánymódosítással kapcsolatban Kocsis azt mondta, „a baloldal korábban egyetlen gyermekvédelmi módosítást sem szavazott meg, az alaptörvény-módosítás pedig egy gyermekvédelmi intézkedés, ezért lehet, hogy az ellenzék nem fogja megszavazni azt”.

Novák Katalin lemondása és Varga Judit távozása fontos következmény, de igazi válaszok továbbra sincsenek a kegyelmi ügyben. A rendszer működését jól mutatja, hogy Orbán Viktor eddig egyetlen szóval sem reagált, a fagyos csendet a kormányból mindössze két tag törte meg tegnap, Nagy István agrárminiszter és az EP-választás miatt Varga Juditot az igazságügyminiszteri poszton váltó Tuzson Bence, akik csak megosztották Kocsis Máté fentebb már említett posztját.