Hat évet kapott az Escobar-szintű kokainszállítmányt becsempésző holland válogatott focista

sport
február 14., 12:24
photo_camera Quincy Promes a Szpartak mezében Fotó: MIKE KIREEV/NurPhoto via AFP

Egy amszterdami bíróság hatéves börtönbüntetésre ítélte Quincy Promes holland válogatott focistát, amiért aktív szerepe volt egy 1350 kilós kokainszállítmány Európába csempészésében, Antwerp kikötőjén keresztül - írja a De Telegraaf. A kokaint tengeri só közé rejtették. A bandának 650 kilónyit sikerült eltűntetnie belőle. A vámosok akkor csaptak le a rájuk, amikor a szállítmány nagyobbik, 712 kilós felét szállították volna éppen partra.

Ez igen komoly adagnak számít kokainból: a két szállítmány amszterdami utcai árral számolva 75 millió euró, vagyis közel 28 milliárd forint összértékű lett volna. Az illegális kokainbiznisz megtérülési arányait mutatja, hogy Promes mindössze 75 ezer eurót fektetett a szállítmányba, amit ketten finanszíroztak az unokatestvérével, aki ugyancsak hat évet kapott.

Promes, aki máig aktív játékos az orosz első osztályú Szpartak Moszkva színeiben, nem volt jelen, mert nem meri elhagyni Oroszországot. A 32 éves csatár remek idényt fut, 21 meccsen 8 gól és 8 gólpassz a mérlege.

A bíró az ítéletben külön kitért arra, hogy Promest annak ellenére kizárólag a pénzéhség vezette, hogy profi focistaként remekül keres. Az ítéletből az is kiderül, hogy Promes nem egyszerű csendestárs volt, mert amellett, hogy ő volt a beszerzés egyik fő finanszírozója, aktív irányító és koordináló szerepet is vitt a szállítmány Európába juttatásában.

A Dél-Amerikából hajón érkező szállítmányt 2020-ban a belga-holland határnál fekvő Antwerp kikötőjében fülelte le a rendőrség. Promes ekkor egy éve az amszterdami Ajaxban játszott. A holland sajtó szerint a rendőrségnek ekkor már jó ideje voltak fülesei arról, hogy Promes érintett lehet a kokszbizniszben. De mivel nem volt bizonyítékuk, az érintett pedig a pályája csúcsán járó, ötvenszeres válogatott csatár volt, ekkor még speciális megoldást választottak. Két veterán amszterdami rendőr látogatott el az Ajax fiatal holland sztárjaihoz és tartott nekik célzatos előadást arról, hogy mennyire érdemes vigyázniuk a bűnözésből élő gyerekkori barátaikkal, akik előszeretettel csábítják bűnre a hirtelen meggazdagodott focista haverokat.

A holland rendőrség azonban az esetleges látszat ellenére sem volt naiv. Mint nem sokkal később kiderült, ekkor már lehallgatták Promes telefonját. Ez vezetett a másik, ellene folyó bűnvádi eljáráshoz. Az egyik nagynénjével beszélgetve azzal dicsekedett ugyanis el a telefonba, hogy egy családi kerti partin megkéselte az unokatestvére, Esajas térdét. Promes a telefonban arról beszélt, hogy Esajas azt kapta, amit megérdemelt, vagyis annál is kevesebbet, mert igazából a nyakát akarta elvágni. A későbbi nyomozás során kiderült, hogy egyes családtagok a megkéselt unokatestvért gyanúsították azzal, hogy évekkel korábban ellopta egy nagynénje 3000 eurós nyakláncát és állítólag a családi buliban is leszakította az ékszert valaki nyakából.

Promest 2020 decemberében két napra le is tartóztatták a késelés ügyében, hogy a gyors kiengedése után pár héttel visszaigazoljon Oroszországba, a Szpartak Moszkvához, ahol korábban négy évig játszott és orosz gólkirály is volt. Abban az ügyben tavaly első fokon másfél év börtönt kapott, szintén a távollétében.

Ha már kokain és escobarozás: René Higuita, a legendás kolumbiai kapus 27 éves korában 7 hónapot ült börtönben, amiért közvetítőként belefolyt egy emberrablási ügybe: ő közvetített Pablo Escobar drogbáró és egy általa elrabolt áldozat apja között a váltságdíj ügyében. Hogy ezért miért kapott börtönt? Mert kiderült, hogy százalékot kapott a váltságdíjból a sikeres ügyintézés fejében.

Promes a világfutball legkeményebb bűnözői közé tartozik, de voltak nála is durvábbak. például az egykori brazil kapus, Bruno Fernandes. Bruno 2010-ben a Flamengo kapusa volt és éppen a Milannal tárgyalt az átigazolásról, amikor eltűnt egy fiatal modell és színésznő, Eliza Samudio, aki korábban azt állította, hogy a nem vele házas focistától terhes. Az időközben megszületett gyereket nem sokkal később a kapus feleségének társaságában látták. Mint kiderült, Bruno raboltatta el és ölette meg a szeretőjét és gyereke anyját a 17 éves unokaöccsével és annak egy barátjával. A holttestet darabokra vágták és egy részét kutyákkal etették fel. Brunót 22 év börtönre ítélték, de fellebbezéssel 6,5 év után szabadulhatott, majd röviden újra bezárták, hogy hamarosan úgy enyhítsék a büntetését, hogy a maradék időt házi őrizetben tölthesse. Azóta is aktívan játszik alacsonyabb osztályú csapatokban. Szabadulás után adta Bruno az egyik leghideglelősebb focistanyilatkozatot, amikor arról beszélt, hogy „ami történt, megtörtént. Hibáztam, komoly hibát követtem el, de az ember néha hibázik, nem vagyok rossz ember. Az emberek egyetlen hiba miatt akarták elvenni az álmaimat.”