Lázárék utasítására elkezdték kiüríteni a rákosrendezői beruházás területét

közlekedés
február 15., 13:31

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) utasítására a MÁV Zrt. elkezdte felmondani a rákosrendezői fejlesztés területén a bérleti és egyéb használati szerződéseket. Ezekből mintegy 65 darab van. A hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit pedig felszólították a terület átadására.

Az ÉKM sajtóközleménye szerint a következő lépés a leégett Budapest Sportcsarnok bontásából származó, mintegy 175 ezer tonna építési törmelék elszállítása lesz. Ezt követi a terület előkészítése a rekultivációra és kármentesítésre.

Az ÉKM azt ígéri, hogy a nyár végére teljesen kiürítik a területet, és megindítják az ingatlanfejlesztés következő szakaszát.

Rákosrendező
photo_camera Rákosrendező Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A mini Dubajként elhíresült rákosrendezői beruházást december 4-én jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter. A kormány egy új, milleniumi városközpontot akar létrehozni a 130 hektáros területen. Az épületek mellett többek között felüljáró épülne a Szegedi útnál, megújulna a rákosrendezői vasútállomás és meghosszabbítanák az M1-es metrót.

A projekt összértéke 6 milliárd euró, ebből 1 milliárdot állna a magyar állam, 5 milliárdot pedig a nemzetközi befektető. Utóbbi jó eséllyel a a világ legmagasabb épületét, a Burdzs Kalifát is építtető Mohamed Alabbar cége, a Emaar Properties lehet.