Visszavonulót fújt az egyházmegye, egyelőre nem vágják ki a szegedi erdőt három focipálya miatt

belföld
február 15., 05:18

Nem építi meg Szegeden az általános- és középiskolával egybekötött sportközpontját az egyházmegye, így nem kell az erdőt sem kivágni, írja az Északhírnök. A lap szerint a városban kialakult lakossági ellenállást érzékelve fújt visszavonulót az egyház, a szegedi véderdő a kitartó lakossági ellenállásnak köszönhetően, úgy tűnik, megmenekült.

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke megáldja a futballpályával, futókörrel és több mint 600 fős lelátóval ellátott sportlétesítményt a zánkai Erzsébet-táborban 2023. augusztus 3-án
photo_camera Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke megáldja a futballpályával, futókörrel és több mint 600 fős lelátóval ellátott sportlétesítményt a zánkai Erzsébet-táborban 2023. augusztus 3-án Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Kiss-Rigó László katolikus püspök amellett, hogy terelgeti nyáját, több tízmilliárdos intézményrendszert is épít magának, adófizetői pénzből. Nem is szokta takargatni, hogy erős szálak fűzik a kormány első embereihez, és a legtermészetesebb módon prédikálja, hogy keresztény ember a Fideszre szavaz.

A 13 milliárdos stadionja mellé saját iskolát is szeretne a püspök. Illetve ez még megoldható lenne, hiszen a kormány nyilván ad pénzt, a szegedi önkormányzat pedig felajánlott egy 3 hektáros területet, ahol megépülhetne az intézmény. Az ellen viszont határozottan tiltakozott az ellenzéki többségű szegedi képviselő-testület, hogy a város szélén álló véderdőt vágják ki emiatt, pláne, hogy pont a Szent Gellért Fórum nevű sportkomplexum mellett áll az a 3 hektáros üres terület. A véderdő évi 420 tonna port köt meg, és ha eddig az erdő védte a várost, most a városon a sor, hogy megvédje az erdőt – mondta egy tüntetésen Szeged zöld tanácsnoka.

A püspöki fociakadémián tanuló fiatalok előtt ráadás Kiss-Rigó arról beszélt, hogy az erdő helyére nem csak az új iskola, hanem 3, azaz három darab focipálya is kerülne.A tervezett projekttel kapcsolatos civil ellenállás az aHang egyik helyi aláírásgyűjtésével indult, amit pár nap alatt közel kétezren írtak alá. A lap szerint az a aHang helyi szervezete, a szegedi aPont több megmozdulást, akciót, tüntetést, és telt házas lakossági fórumot szervezett annak érdekében, hogy a beruházást megakadályozza. Ez a civil tiltakozás ért össze a helyi városvezetés, illetve a helyi Momentum alapszervezetének munkájával, valamint számos szakértő, civil szervezet, például a WWF Magyarország szakmai támogatásával.