400 embert vettek őrizetbe Oroszországban a Navalnij emlékére szervezett megemlékezéseken

külföld
február 18., 10:08

36 városban mintegy 400 embert tartóztattak le az Alekszej Navalnijra emlékező megmozdulásokon Oroszországban - írja a Meduza.

photo_camera Rendőrök vesznek őrizetbe egy nőt február 17-én Moszkvában, miközben a tüntetők a politikai elnyomás áldozatainak emlékművénél gyülekeznek, hogy virágot helyezzenek el Alekszej Navalnij emlékére..
Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Az OVD-Info adatai alapján (ez egy független orosz csoport, amely elsősorban emberi jogi- és médiaügyekkel foglalkozik, különös tekintettel a gyülekezési- és véleménynyilvánítási szabadságra) csak Szentpéterváron több mint 200 embert vettek őrizetbe, közülük 38-an az éjszakát is a rendőrségen töltötték.

photo_camera Őrizetbe vesznek egy férfit a rendőrök Szentpéterváron február 17-én egy megemlékezésen.
Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A Mediazona arra is felhívta a figyelmet, hogy Szentpéterváron 42 embert le is tartóztattak a tüntetésen való részvétel miatt, ők 1-6 napos elzárást kaptak, további kilenc személyt pedig 10-15 ezer rubel (~39-58 ezer forint) közti bírság megfizetésére köteleztek.

Moszkvában már február 16-án 15 napos börtönbüntetésre ítéltek tüntetésen való három személyt, rendőrökkel szembeni engedetlenség miatt.

Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki politikus február 16-án halt meg. Az orosz szövetségi büntetés-végrehajtás tájékoztatása szerint az aznap reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és bár azonnal mentőt hívtak hozzá, az életét nem sikerült megmenteni.

photo_camera Még egy őrizetbe vett megemlékező Szentpátervárról, ahol február 17-én szintén a politikai elnyomás áldozatainak emlékművénél gyülekeztek a Navalnijra emlékezők.
Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Navalnij 2021 januárja óta börtönben volt, egy ideje az egyik legpokolibb intézményben, a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén. Büntetési tétele 30 és fél év volt.

Haláláról az orosz közmédia egy órán keresztül hallgatott, utóbb pedig igyekezett jelentékteleníteni a hírt. Az orosz hatóságok mindeközben rejtegetik Navalnij holttestét, valószínűleg azért, hogy eltüntethessék a gyilkosság nyomait - állította szombaton az elhunyt ellenzéki politikus csapata.