K. Endrét Etyek jelenlegi fideszes alpolgármestere, egy állami cég igazgatója védte az elsőfokú tárgyaláson

bűnügy
február 19., 12:27

Bálint Attila, Etyek alpolgármestere, aki a Fidesz-KDNP jelöltje volt a 2019-es önkormányzati választáson, és aki a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet nevű állami tulajdonban lévő Nonprofit Kft-nek igazgatója, elismerte a 444-nek, hogy ő képviselte K. Endrét a kényszerítésért zajló bírósági eljárás elsőfokú szakaszában.

Mint ismert, K. Endre, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettese megpróbált rávenni az áldozatok közül többeket, hogy vonják vissza vallomásukat Vásárhelyi Jánosról, az otthon igazgatójáról, K. feletteséről. Ők ezt végül nem tették meg, így ma már tudjuk – leginkább az RTL Házon Kívül c. műsorának éveken át készített riportjaiból –, hogy az igazgató a lehető legdurvább módon követett el szexuális visszaéléseket a gondjaira bízott gyerekekkel szemben.

Azt már a 444-en írtuk meg, hogy K. Endrének tavaly áprilisban köztársasági elnöki kegyelmet adott Novák Katalin. A jelenlegi információk szerint Nováknak Balog Zoltán, korábbi emberi erőforrás miniszter javasolta az egykori igazgatóhelyettes kegyelmét.

A bicskei gyerekotthon körül eddig is több szálon tűntek fel helyi fideszes, NER-es kapcsolatok. Az igazgató, Vásárhelyi János 2002-ben lényegében a Fidesz helyett az önkormányzati választáson induló egyesület listavezetője volt, kampányolt mellettük Orbán Viktor is. Később a Vásárhelyi-féle egyesület támogatta a polgármester-választáson a fideszes Tessely Zoltánt. Vásárhelyi - egy 2011-es belső vizsgálat ellenére - kitüntetést kapott 2015-ben a Fővárosi Önkormányzattól, 2016-ban pedig a Magyar Bronz Érdemkeresztet vehette át.

Maga K. Endre, aki kegyelmet kapott Novák Katalintól, számos sportfoglalkozást szervezett az intézményben, többször is vitte a gyerekeket a Puskás Ferenc Akadémiára Felcsútra, találkozókat szervezett Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványának részvételével és adott elő Kozmann György, akkori helyettes államtitkár jelenlétében.

K. Endre beszédet mond Bicskén egy államtitkár előtt.
photo_camera K. Endre beszédet mond Bicskén egy államtitkár előtt.

Az is viszonylag korán kiderült, hogy a bicskei otthonban 2015-ben kezdődő birkózó edzésekben a NIKÉ Sportegyesület volt a szakmai partner. Ezt az egyesületet Orbán Viktor öccse, ifj. Orbán Győző hozta létre 2009-ben. Ő volt az egyesület tiszteletbeli elnöke akkor is, amikor Bicskén szerepet vállaltak. Konkrétan az a Balogh Vilmos szorgalmazta a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon birkózó edzéseit, akinek fiáról a Direkt36 a 444-en írta meg, hogyan lett gyanús körülmények között a NAV közbeszerzéseivel foglalkozó főosztályának vezetője Orbán Győző ismerőseként. Mindez a Gyermekvédelmi Főigazgatóság oldalán közzétett interjúból derül ki, amelyet a botrány kirobbanása után egyszerűen letöröltek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.