Trágyát szórtak a varsói orosz nagykövet háza elé

külföld
február 24., 19:01

Több százan gyűltek össze a varsói orosz nagykövetség előtt, az orosz nagykövet háza elé pedig egy kupac trágyát szórtak a háború kitörésének második évfordulóján szombaton, írja a Reuters.

Lengyelország határozottan támogatta Ukrajnát a háborúban, és ez az álláspont annak ellenére is megmaradt, hogy a közelmúltban viták alakultak ki Kijevvel a mezőgazdasági import és a kamionosokra vonatkozó szabályok miatt.

A varsói orosz nagykövet háza elé hordott trágyakupacra egy véres orosz zászlót helyeztek egy Z betűvel, valamint egy táblát is állítottak bele, amin az állt: „Oroszország = szar! Nem akarunk benneteket az EU-ban! Kifelé!”.

Hajnalban a tüntetők légvédelmi szirénák, lövések és robbanások hangját játszották le hangszórókról a város egyik épületénél, ahol orosz diplomaták laknak.
„Egyértelmű jelzést akartunk adni a lengyel hatóságoknak és az Európai Uniónak. Ideje kiutasítani az orosz diplomatákat az országunkból” – mondta az egyik tüntető a lapnak.

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Az orosz nagykövetség előtt tüntetők ukrán és lengyel zászlókat lengettek, transzparenseken olyan jelszavak szerepeltek, mint „az oroszok a pokolban égnek.”

„Azt akarom, hogy mindenki menjen el az Orosz Föderáció nagykövetségeihez, és emlékeztesse az egész világot, hogy Ukrajnában még mindig háború van” – mondta a lapnak nyilatkozó nő, aki 2022 márciusában, az invázió után érkezett Lengyelországba. A nagykövetség nem kommentálta a történteket.