Az orosz nagykövet is tiszteletét tette az államfőválasztáson

POLITIKA
február 26., 21:30

Eseménydús nap volt a mai a magyar parlamentben: 649 nappal a kérelem beterjesztése után az országgyűlés utolsóként megszavazta a svéd NATO-csatlakozást, lemondatta Novák Katalint és a helyére megválasztotta Sulyok Tamás köztársasági elnököt. Orbán sovinisztának nevezte a nemrég elhunyt Alekszej Navalnijt, és nem volt hajlandó megadni magát az emlékére betervezett egyperces néma csendnek, majd az ellenzékre kente a kegyelmi botrányt.

Azt, hogy a svéd csatlakozásról ma dönt a parlament, előre tudni lehetett, ezért a svéd nagykövet, Diana Madunic - a fotón rózsaszínben - megjelenése nem volt váratlan.

Az új államfő megválasztására meghívták Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics orosz nagykövetet is - leghátul -, akit a 444 munkatársának sikerült is lefotóznia.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is részt vett a mai ülésen. A Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, nagyon örül, hogy az országgyűlés majdnem két év után megszavazta a svédek NATO-csatlakozását. És bár megtiszteltetés volt látni, hogy „Magyarország újra szövetségesként viselkedett”, a ratifikálással még nem rendeződtek a magyar–amerikai kapcsolatok - ez még a jövő kérdése.

A mozgalmas napról szóló élő közvetítésünk itt visszaolvasható. Novák Katalin lemondó beszédét itt, Sulyok Tamás első államfői beszédét itt közvetítettük.

Kiemelt videóink