Eddig nem zavarta a hiányzó környezethasználati engedély, most feljelentést tesz a Samsung-gyárból eregetett mérgező anyagok miatt a gödi polgármester

belföld
február 27., 08:57

Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a Samsung akkugyár ügyében Kammerer Zoltán, Göd tavasszal megválasztott, elvben független, de a gyakorlatban a Fidesz támogatását élvező polgármestere.

„A város vezetőjeként ragaszkodom ahhoz, hogy az ügyben tisztán lássunk és kiderüljön, hogy valóban történt-e környezetszennyezés, vagy rémhírterjesztésről van szó. [...] A város nevében eljárva feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen”,

írja Facebook-oldalán Kammerer. Az Átlátszó múlt heti cikke tárta fel, hogy a Samsung gödi akkumulátorgyára 2019 és 2022 között nyolcvannyolc tonnányi, vetélést és magzatkárosodást okozó oldószert bocsátott ki a levegőbe. A gyárban a rákkeltő nehézfémek mennyisége is többszázszorosan meghaladta a megengedett határértéket.

link Forrás

Az elektróda-gyártás során használt N-metil-2-pirrolidon (NMP) belégzése elsősorban a terhes nőkre jelent veszélyt, vetélést is okozhat. A Samsung mérései szerint a kibocsátása nem haladta meg az előírt határértéket - ennek az az oka, hogy nem a jogszabályban előírt határértéket alkalmazták.

Szintén az Átlátszó cikke nyomán derült ki, hogy a Samsung-gyár több mint egy évig, még tavaly szeptemberben is környezethasználati engedély nélkül működött. Az engedély nélküli bővítésekre sokszor utólag adták ki az engedélyt, elenyésző összegű bírságok mellett. A legközelebbi lakóházak a gyártól mintegy ötven méterre vannak, pár száz méterrel odébb már több ezer ember él.

Az előző polgármester, a momentumos színekben megválasztott Balogh Csaba a kezdetektől több beleszólást kért a Samsung akkumulátorgyárának bővítésébe, amit még az előző, fideszes vezetés hagyott jóvá. Végül a kormány 2020-ban elvette a gödi önkormányzattól a gyár területét, különleges gazdasági övezetet alakított ki, és az onnan várt adókkal együtt átadta a fideszes többségű megyei közgyűlésnek. Az akkugyár pénzei így Fidesz-közeli szervezetekhez csorogtak vissza.

Balogh a 444-nek azt mondta, hogy a képviselő-testület megosztottsága miatt már nem lehetett érdemben vezetni a várost, ezért tavaly februárban lemondott.

(Telex)