A finnek engedik az ukránoknak, hogy a tőlük kapott fegyverekkel orosz területre lőjenek

háború
február 29., 18:21

A finnek által biztosított fegyverekkel Ukrajna csapást mérhet az orosz területekre - idézte a Kyiv Independent Antti Hakkanen finn védelmi minisztert csütörtökön. Hakkanen szerint a finnek nem szabtak korlátozásokat az ukránoknak küldött katonai segélyeknél.

photo_camera Fotó: SIMON WOHLFAHRT/AFP

Hakkanen szerint azok az országok szoktak korlátozásokat hozni, amelyek nagy hatótávolságú fegyverrendszereket szállítanak az országba. Hakkanen arra kérte a többi nyugati országot, hogy küldjenek több nagy hatótávolságú fegyvert Ukrajnának.

Jukka Kopra, egy finn ellenzéki képviselő így fogalmazott: „Ukrajnának szükség esetén az orosz oldalon lévő katonai célpontokra is csapást kell mérnie. Ellenkező esetben ezek a katonai objektumok az ukrán oldalra fognak csapást mérni. Ez egy teljesen legális védelmi módszer, amelyet Ukrajna folytat. Az ENSZ alapokmánya lehetővé teszi a katonai célpontok támadását a szárazföldi határokon túl.”

Finnország februárban hagyta jóvá a legújabb, 190 millió eurós védelmi segélycsomagot, melynek tartalma nem nyilvános. Finnország eddig összesen 1,8 milliárd eurónyi katonai segélyt nyújtott Ukrajnának az orosz-ukrán háború kezdete óta.