Elveszik Lázártól az állami céget, ami megvonta a Fraditól a szponzorpénzt

POLITIKA
március 01., 14:51

Egy kormányzati rendelettervezet szerint Lázár János minisztériuma helyett Rogán Antal minisztériuma alá tartozna az állami Mahart-Passnave Személyhajózási Kft., ami januárban megvonta a korábbi szponzorációs támogatást a Ferencváros női kézilabda-csapatától – írta meg a HVG.

Frissítés: az Építési és Közlekedési Minisztérium reakciója a cikk végén, a hvg.hu általunk szemlézett cikkét is pontosították.

Január végén Kubatov Gábor, a Fradi elnöke (egyben a Fidesz alelnöke és pártigazgatója) kifakadt a támogatás megvonása miatt, és azt mondta: „A Mahart Passnave vezére, Bényi Szabolcs, mit sem sejt a nemzeti érzésekről, sem a sport oktatásban betöltött fontos szerepéről. Torkig vagyok az ilyenfajta módszerekkel és emberekkel.”

Kubatov Gábor nagyon felhúzta magát a szponzoráció megvonása miatt.
photo_camera Fotó: Kubatov Gábor/Facebook

Kiderült, hogy az Építési és Közlekedési Minisztériumban Lázár János miniszter elrendelte a szponzorációs szerződések felmondását minden, a tárca tulajdonosi joggyakorlásába tartozó vállalatnál, háttérintézménynél, illetve megtiltotta új támogatási együttműködések megkötését. Az elmúlt 9 évben 176,5 millió forinttal szponzorálta az FTC kézilabdásait a Mahart PassNave.

A kormány honlapjára felkerült nemzetgazdasági miniszteri rendelettervezet szerint a Mahart-Passnave tulajdonosi joggyakorlója a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. lesz, ezt viszont a Rogán Antal vezette tárca felügyeli.

Úgy tűnik, Kubatov egyébként csak fenyegetett, február végéig nem indult per a támogatás szerinte „jogellenes” leállítása miatt.

Frissítés 20.00

Péntek este az Építési és Közlekedési Minisztérium az alábbi pontosítást küldte:

„A cikk tévesen állítja, hogy a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft. a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül. A valóság ezzel szemben az, hogy a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft., tekintettel arra, hogy alapvetően turisztikai feladatokat lát el, a Magyar Turisztikai Ügynökséget is felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül.

Tévesen állítják továbbá, hogy ez bármilyen összefüggésben áll azzal, hogy a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft. Lázár János építési és közlekedési miniszter utasításának megfelelően a közelmúltban megszüntette valamennyi sportszponzorációs szerződését. A valóság ezzel szemben az, hogy az államigazgatás működési rendjének megfelelően az egyes cégek az általuk végzett feladatokat felügyelő és irányító minisztériumok alá kerülnek. Ennek megfelelően az alapvetően turisztikai tevékenységet végző a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft. az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a szakterületet és a Magyar Turisztikai Ügynökséget felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül, míg ugyanezen intézkedés keretében az eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz kerül.

Szeretnénk egyúttal tájékoztatni Önöket, hogy a Mahart-Passnave Személyhajózási Kft.-t jelenleg vezető Bényi Szabolcs kiváló munkájára az Építési és Közlekedési Minisztérium a jövőben is igényt tart.”