Gázai kórházak szerint a segélykonvoj-tragédia sérültjeinek javát meglőtték

külföld
március 02., 11:39

Több mint 110 halálos áldozata és 750 sebesültje van a csütörtöki tragédiának, amikor gázai hatóságok állítása szerint az izraeli hadsereg katonáig tüzet nyitottak a tömegre, amikor emberek százai egy segélykonvoj köré gyűltek. Az Izraeli Védelmi Erők ezzel szemben néhány fenyegető palesztin miatt leadott figyelmeztető lövésekről, és a pánikoló tömeg által eltaposott áldozatokról beszél.

photo_camera Gyászolók a gázavárosi Al-Shifa kórházban, a kora reggeli incidensben meghalt palesztinok holtteste felett, amikor a lakosok segélyszállító teherautók felé rohantak Gázavárosban, 2024. február 29-én. Fotó: -/AFP

Az ENSZ egy különítménye a gázavárosi Al-Shifa kórházban kezelt közel kétszáz ember esetében nagyszámú lőtt sebesülésről számolt be. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és több európai vezető is független, hiteles vizsgálatot követelt a történtek után.

A gázavárosi Al-Awda kórház igazgatója azt mondta, hogy a náluk kezelt 176 palesztinból 142-nél lövések okozták a sebeket, és csak 34-nél találtak kizárólag zúzódásos sérülést. A kórházba szállított áldozatoknál a halál okát egyelőre nem vizsgálták, írja az AP.

A Kamal Adwan kórház igazgatója azt elmondta, hogy a sérülések java a test felső részére leadott lövésekből származik. A hozzájuk került holttestek jelentős részénél pedig valószínűleg fejre és a fej környékére leadott lövések okozták a halált.

ENSZ-tisztviselők szerint egyre nagyobb az éhínség az északi régiókban, ahol több százezer palesztin maradt, annak ellenére, hogy a terület nagyját a izraeli hadsereg már a földdel tette egyenlővé. Az ENSZ szervezetei több mint egy hónapja nem szállítottak segély északra a korlátozások és a biztonság hiánya miatt, de néhány másik csoport még küld szállítmányokat a területre. (AP)