Több tízezer autós bukhatja a zöld rendszámot

belföld
március 04., 14:30

Nem tett le arról az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy megvonják a zöld rendszámot és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól, válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a Lázár János vezette tárca. A döntés a lap szerint nagyjából 38 ezer autóst érintene.

photo_camera Fotó: PETER KOHALMI/EIT Urban Mobility

A szigorítás tervéről tavaly ősz óta tudni, az újbóli megerősítés alapján pedig a minisztérium nem állt el tőle. A döntést azzal indokolják, hogy csökkenteni szeretnék a közlekedési szektor kibocsátását, hiszen az a magyar üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felelős.

A tárca említi, hogy „sok esetben olyan gépjárművek közlekednek zöld rendszámmal, és részesülnek egy tisztán elektromos, így nulla kibocsátású autóhoz hasonló mértékű kedvezményekben, amelyek nagyobb belsőégésű motorral rendelkeznek, mint egy átlagos benzin-, vagy dízelüzemű autó”.

Ha a szigorítás átmegy, a plug-in hibrid autók elveszítenék a különleges rendszám adta kedvezményeket, mint az

  • amúgy is egyre ritkább ingyenes parkolás,
  • a regisztrációs adó,
  • a teljesítményarányos gépjárműadó.
  • vállalkozások esetében pedig cégautóadót, és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni utánuk a tulajdonosoknak.

A cserék nem azonnal történnének, hanem csak a következő műszaki vizsgán, az ingyenes parkolás pedig valószínűleg tovább is maradhat.