Tyúkól #11: Hogyan lazulj bele a nőnapba világégés idején?

Ez itt a 444 dedikáltan nőket érintő témákkal foglalkozó podcastjának tizenegyedik adása. Micsoda véletlen, hogy éppen a nemzetközi nőnap előtt!

A nőnapról már 1913-ban szóltak röplapok, az ENSZ 1917-ben jelölte ki, de nálunk csak 1948 óta tartják március 8-án. Magyarországon a Rákosi-korszakban kötelező volt, a rendszerváltás után vesztette el munkásmozgalmi hangulatát. Hogyan lett egy harcos, demonstratív napból az, hogy ma már maguk a nők várják, hogy maximum egy szál nárcisszal le legyen tudva a dolog? Pedig a nőnap egykor az egyenjogúság és a szabad munkavállalási lehetőség eléréséről szólt. Tényleg? És miről szól ma?

Nőnap alkalmából emlékezzünk meg arról is, hogy 2020 májusában Magyarországon megszűnt a nem- és névváltoztatás lehetősége az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával. A módosítás bevezette a „születési nem” fogalmát, amit „a kromoszómák és az elsődleges nemi jelleg alapján meghatározott” biológiai nemmel azonosként határozott meg, illetve kimondta, hogy ez az adat - a születési nem - jogilag nem változtatható meg. Tehát eltörölték a nem- és névváltoztatás lehetőségét. Ugyanezen év decembertől a kormány alkotmánymódosítással alaptörvényi szintre emelte a döntést. Cikk az Amnesty blogon.

Az adásból bővebben:

 • 00:00:00 - Karikó Katalin? Taylor Swift? Madonna? Jacinda Ardern? A kedvenc matektanárod a suliból? Vagy az anyukád? Neked van olyan nő, akire felnézel? Nőnap alkalmából mi azon nyomban feltárjuk, hogy nekünk van-e példaképünk, szerepmodellünk, és ha igen, ki és miért.
 • 00:01:33 - Jó ötlet nemet adni a példának? Kvótanők és kvótarendezvények. Nők a STEM-ben és a szénbányászatban.
 • 00:06:56 - „Hülye leszek belevágni valamibe, amiről már az elején az sulykolják nekem, hogy ha ezt választom, hátrányból indulok.” Ki tanítja meg nekünk a jogaikat, ha orvos Barbie és a cukiskodás csődöt mond? Szexizmus, patriarchális rendszerek, gazdasági egyenlőtlenségek, bérszakadék, üvegplafon és más pofonok.
 • 00:10:28 - A kapitalizmusban nem csak a nők szenvedhetnek hátrányt, hanem mindenki, aki nem a patriarchális érvényesüléshez elvárt viselkedésmintákat tudja magáénak.
 • 00:10:49 - Sűrű bocsánatkérések - elvégre ezek tesznek egy feminista podcastet azzá, ami.
 • 00:16:45 - Mi van azokkal a lányokkal, akiket tizenhat évesen kivet magából az oktatási rendszer? És azokkal, akik nem a karrierjükben szeretnének sikeresek lenni, hovatovább, még álmodozni sem tudnak erről? A nőnap nemi osztályalapú működése.
 • 00:27:28 - Dekonstruáljuk a siker kapitalista fogalmát. Taylor Swiftet támadások érik, Bridget Jones igazi huszonegyedik századi példakép.
 • 00:30:59 - Befóliázott könyvek lázadó lányokról. Példaképek versus szerepmodellek. Mostanra talán mindenkinek világos, hogy nekünk nincsenek is példaképeink. Ennek az okait is elmondjuk.
 • 00:40:12 - A példakép és a rajongás pszichológus-szemmel.
 • 00:46:10 - Tagadás, mentegetés, kognitív disszonancia - mit csinálunk, amikor a példaképünk megbukik? Ezért ne válassz példaképnek egy sorozatsztárt.
 • 00:46:34 - Anyu, ha ezt hallgatod, ne figyelj!
 • 00:52:46 - Így lett egy harcos, demonstratív napból kereskedelmi kategória, az öntudatra ébredésünk ünnepéből posztfeminista teljesítménykényszer. A mimóza hiánycikké válása, a nőnap elértéktelenedése.
 • 00:55:55 - Novák Katalin nem véletlenül keverte össze a nőnapot az anyák napjával.
 • 00:58:57 - Ha virágot szeretnénk, csokit, és az érzést, hogy mi tesszük gazdagabbá a férfiak világát, mert mi hordjuk ki a gyerekeiket, akkor ne változtassunk semmin. Belelazulhatunk-e a nőnapba, miközben épp most is nők ezrei lesznek háborús nemi erőszak áldozatai? Megoszlanak a véleményeink.
 • 01:00:31 - Házi feladat: elfogadni, hogy az emberek nagy részének nincs szüksége arra, hogy egész életében küzdjön valamiért. Egy másik nagy részének meg lehetősége nincs rá.
 • 01:07:21 - New fear unlocked: Orbán Viktor nárcisszal.

Podcastunk kéthetente jelentkezik új témákkal, és meghallgatható a 444 Spotify- és Apple podcastcsatornáján is. A korábbi adások itt elérhetőek.

Címlapkép: Botos Tamás/444