Aki március 15-én sem henyélt: Kenyában adott át mintafarmot az agrárminiszter

gazdaság
március 16., 09:41

A zászlóbontás, a miniszterelnök beszéde, Dúró Dóra utópiái és Karácsonyék koncertjei mellett kevés figyelem fordult az egyik legforradalmibb március 15-ei misszióra: „Az afrikai élelmezésbiztonság megerősítését segíti az Agrárminisztérium finanszírozásával megvalósult mintafarm Kenyában” – mondta a projekt pénteki átadóján Nagy István agrárminiszter.

Nagy István hajnalban közzétett videójában meséli el, hogy még sohasem ünnepelte március 15-ét Magyarország határain túl. „A magyar agrárium legféltettebb kincseit, a vetőmagokat teszteljük, hiszen egy olyan mintafarmot hoztunk létre Kenyában, amely több mint 20 féle növényfajtát tesztel” – mondta Nagy.

Nagy szerint ez

„mind-mind olyan jócselekedet, amely hozzájárul ahhoz, hogy a forradalom és szabadságharc emléknapján mégiscsak az élelmiszer-önrendelkezést, a szabadságot így e téren is közösen ünnepeljük”.

Amellett, hogy a mintafarmmal kísérleteznek, Nagy szerint Magyarország két másik területen is együtt tudna működni Kenyával: az egyik ilyen a halgazdálkodás, a másik az oktatási és a tudományos együttműködés, ahol mélyíteni kéne a kapcsolatokat. A két ország agrárkapcsolatai tehát mélyülnek, a magyar fél pedig szívesen megosztja tapasztalatait, legyen szó aszály elleni küzdelemről vagy öntözésfejlesztésről.