Navalnij még holtában is képes tömegeket megmozgatni

külföld
március 17., 15:36

Kamcsatkában már befejeződött az orosz elnökválasztás, de az Oroszország területén lévő 11 időzóna többségében még tart. A kérdés nem az, hogy újraválasztják-e Vlagyimir Putyint, hiszen ismertebb kritikusai mind száműzetésben vagy börtönben vannak, illetve rejtélyes körülmények között életüket vesztették, az egyetlen egyetlen épkézláb ellenfelét pedig egyszerűen eltiltották az indulástól. A Kremlt csak a részvétel izgatja, de ennek növelésére is megvannak a bevált eszközeik - írtuk háttércikkünkben.

Julija Navalnaja, a börtönben meghalt Alekszej Navalnij özvegye is részt vett a Putyin elleni, vasárnap délre meghirdetett tüntetésen Berlinben, ahol nagy tapsot kapott.

link Forrás

Felhívására sajtójelentések szerint több ezren mentek el szavazni érvénytelenül szerte Oroszországban, esetleg Navalnij nevét a papírra írva. Az özvegy is így tett, bár a berlini orosz nagykövetség mintha nem látná az összefüggést a hozzájuk sorba álló óriási tömeg, és Navalnaja felhívása között. Hahaha - kommentálta a nagykövetség nagy részvételt reklámozó videóját Navalnijék szóvivője.

link Forrás

Az ellenzékiekkel szembeni fellépést figyelő csoport, az OVD-Info szerint legalább 74 embert tartóztattak le országszerte. A tüntetők délben Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban megrohanták a szavazóhelyiségeket, hogy kifejezzék érzéseiket Vlagyimir Putyin megingathatatlan uralmáról - írja a Reuters, amely arról számolt be, hogy a szigorú ellenőrzés ellenére több tucatnyi esetben történt vandalizmus a szavazóhelyiségekben vagy azok környékén.

Szentpéterváron letartóztattak egy nőt, miután gyújtóbombát dobott egy szavazóhelyiség bejáratához, és országszerte többeket őrizetbe vettek, mert zöld fertőtlenítőszert vagy tintát dobtak a szavazóurnákba. A fővárostól távoli vidékeken közben 100 százalékos részvételi adatok születnek.

Dmitrij Medvegyev, a Putyin által elnökölt orosz Biztonsági Tanács egyik helyettes vezetője a szavazóhelyiségeket rongálók büntetésének szigorítására szólított fel, azzal érvelve, hogy hazaárulásért kellene felelniük, amiért az ukrajnai harcok közepette megpróbálták kisiklatni a szavazást. (Guardian, BBC)