Az LMP támogatja Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségét

belföld
március 19., 09:42

A parlamenti ülésteremben jelentette be Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője, hogy Vitézy Dávidot támogatják a főpolgármester-választáson.

Vitézy a bejelentés előtt egy órával jelentette be indulását anélkül, hogy az LMP neve elhangzott volna.

Bakos elmondta, hogy egy kérésük volt Vitézy felé: lógjon ki minél jobban a jelöltek sorából azzal, hogy kizárólag Budapestről beszél.

A fővárosi politika szerinte egy zs-kategóriás akciófilmet idéz, amit a budapestiek szenvednek meg. A két nagy politikai oldalnak – az örökös siránkozók vs. a város kifosztói – esze ágában sincs változtatni, jól érzik magukat ebben a szerepben.

Ungár Péter, az LMP társelnöke december elején ismerte el először nyilvánosan, hogy tárgyalnak Vitézyvel a jelöltségéről. Az Orbán Viktor vezette kormány egykori közlekedési szakállamtitkára válaszul megtisztelőnek nevezte a felkérést, de azt is mondta, hogy a beszélgetés még tart.

Egy Tarlós Istvánnal készült interjú után felmerült az is, hogy Vitézy esetleg a magát az ellenzéktől és a Fidesztől egyre inkább egyenlő távolságra pozicionáló LMP és a Fidesz közös főpolgármester-jelöltje lesz. Ezt az érintettek cáfolták.

A Válasz Online január végén írta meg, hogy Vitézy biztosan elindul, de előbb megvárja, ki lesz a Fidesz jelöltje. El akarják kerülni ugyanis azt a helyzetet, írták, hogy, bár nincs rá nagy esély, a Fidesz is Vitézyt támogassa. A lap közölt egy LMP által rendelt kutatást, eszerint Vitézy Dávid, noha még csak nem is jelölt, máris 16 százalékon, Karácsony Gergely főpolgármester 38, a végül nem induló fideszes Sára Botond fővárosi főispán 18 százalékon állt.

Az eddigi jelöltek:

  • Karácsony Gergely (Párbeszéd-Momentum-DK-MSZP)
  • Szentkirályi Alexandra (Fidesz)
  • Brenner Koloman (Jobbik)
  • Grundtner András (Mi Hazánk)