Amerika attól fél, hogy az orosz finomítókra mért ukrán légicsapások felhajtják az olaj árát

külföld
március 22., 14:55

Az Egyesült Államok arra kéri Ukrajnát, hogy hagyjon fel az orosz energetikai infrastruktúrát célzó dróntámadásokkal, mert azok könnyen felhajthatják az olaj világpiaci árát, és erősebb ellenreakciót is kiválthatnak az oroszokból. A tárgyalások az ukrán titkosszolgálatokkal is zajlanak, mióta egyre gyakoribbak a légicsapások Oroszország területén, írja a Financial Times.

photo_camera Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A támadások több olajfinomítót, terminált és raktárt is érintettek az utóbbi napokban és hetekben, ami rontott az orosz olajtermelés teljesítményén. A nyugati szankciók ellenére Oroszország továbbra is a világ egyik legfontosabb energiaexportőre.

Az FT idéz egy elemzőt, aki szerint az idei, nagyjából 15 százalékos olajár-növekedés következtében megemelkedett benzinár kényelmetlenül érintheti Joe Biden amerikai elnök újraválasztási esélyeit is. Emellett hozzáteszik, hogy Washington amiatt is aggódik, hogy Oroszország az infrastruktúráját ért támadásokra reagálva a Nyugat számára fontos energetikai infrastruktúrát is támadhat – például azt, amely Kazahsztánból Oroszországon keresztül szállít a világpiacra kőolajat.