Szomszédokat, Dallast, Való Világot idéző közjátékok zajlanak Magyarországon Orbán szerint

POLITIKA
március 22., 06:48

„Magyarország egészen úgy néz ki, mint egy normális ország. Jó, vannak ilyen Szomszédokra, Dallasra, vagy a Való Világra emlékeztető, filmsorozatot idéző közjátékok Magyarországon” – kezdte szokásos pénteki rádióinterjúját Orbán Viktor. Nem világos, hogy ezzel a köztársasági elnök lemondásához vezető kegyelmi ügyre vagy Magyar Péter megjelenésére utalt. Ezzel szemben Brüsszelben szerinte háborús hangulat uralkodott el.

A péntek reggeli rádióinterjú ezúttal is Brüsszelben készült, hisz épp zajlik az EU-s vezetők márciusi csúcstalálkozója. Az Orbán Viktor kivonulásáról és vétójáról elhíresült decemberi, valamint a váratlanul gyors meghátrálásáról emlékezetes februári EU-csúcs után most kivételesen nem a magyar miniszterelnök van napirenden. Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokról, a gázai helyzetről, az Unió bővítéséről (Bosznia csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről itt írtunk) és az európai gazdák követeléseiről tárgyaltak csütörtökön, és ezt folytatják pénteken.

Az interjú elején tehát hosszan beszélt a miniszterelnök arról, hogy szerinte egyre eszkalálódik Európa álláspontja az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Kétszer is felemlegette azt, hogy kezdetben még csak sisakok küldéséről volt szó, ma már egyre halálosabb fegyvereket szállítanak Ukrajnának EU-s tagországok, és már felmerült a katonák küldése is. „Ezért nekünk meg kell magunkat keményíteni. Azt kell képviselnünk, hogy tűzszünet, béketárgyalás” – fogalmazott.

„Azt nem lehet mondani, hogy Magyarországon ne kínálná fel a kormány rendszeresen a lehetőséget arra, hogy az emberek megfelelő hangerővel tudják elmondani a véleményüket” – mondta arról, hogy Európával szemben a magyar kormány szerinte számos módon (Nemzeti Konzultáció) megkérdezi az emberek véleményét.

„A gazdák nem véletlenül dühösek” – utalt az egy-két hónapja több országban is lezajlott gazdatüntetésekre. „Brüsszelnek Ukrajna fontosabb, mint a gazdák” – mondta ezzel kapcsolatban.

Az európai parlamenti választásokra kitérve azt mondta, nem a klasszikus jobb-bal különbségek lesznek a fő kérdés idén. Háborúpártiak és békepártiak közt dől el, merre tart a kontinens. Szerinte nem szabad elfelejteni, hogy "ez egy lokális ügy volt valahol ott Donyeck-külsőn”. Mármint az, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. „Ha ne adj isten, úgy vonódik be valamelyik európai ország ebbe a háborúba, hogy ott konfliktusba kerül Oroszországgal, akkor már világháborúról beszélünk” – mondta. Ebbe pedig a hazai baloldali politikusok belerántanák hazánkat az ő meglátása szerint.

Orbánt ebben a rádióinterjúban először kérdezték Szentkirályi Alexandra jelöléséről. A budapesti ügyek helyett erre az eu-s pénzek visszatartásáról beszélt a miniszterelnök, mert szerinte „a budapestiek számára sincs fontosabb kérdés”. Végül eljutott odáig, hogy „Budapest is fogságban van”, baloldali háttéremberek fogságában. „A fontos ügyeket a fővárosban nem a főpolgármester dönti el” – mondta. Végül Orbán Viktor egyszer sem mondta ki a jelöltjük, Szenkirályi Alexandra nevét.