Rákay Philip nem is annyira burkoltan lejúdásozta a Petőfi-filmet kegyetlenül lehúzó Bencsik Andrást

FILM
március 29., 20:48

Némi meglepetésre a fegyelmezetten lelkendező Megafon-kórustól eltérve Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője nem lett Rákay Philip (korábban Kálmán) Petőfi-filmjének rajongója. Sőt, mint korábban megírtuk, Bencsik a saját lapjában megjelenő kritikát így kezdi:

„A Most vagy soha! című film minden vonatkozásban rossz lett, amit a rengeteg ráköltött pénz sem tesz elviselhetőbbé”.

Így fejezi be:

„Akár erről is szólhatott volna a film. A látvány helyenként mutatós lett, a zene jól szólt, ám a forradalom elmaradt. Nagy baj, hogy Andy Vajna meghalt…

Elterjedt a hír a pesti szóbeszédben, hogy az alkotók már új filmtémát találtak: a mohácsi vészt. Uram, irgalmazz! Nem volt elég egyszer?”

És a kettő között sem kíméli az alkotókat. Az írását Bencsik a Facebookján is megosztotta, itt pedig megjelent a főszereplő is. Mármint nem Petőfi Sándor, hanem Rákay.

A bejegyezés valószínűleg nem arra utal, hogy Rákay legközelebb mégsem Mohácsról, hanem Jézus elárulásáról és kereszthaláláról forgat majd. Inkább Júdás juthatott eszébe Bencsik kritikájáról.

Korábban Rákay már mondta, hogy hazafias kötelesség a Most vagy soha megnézése, ezek szerint nemcsak jegyet kell venni rá, de dicsérni is illik.

A Bencsik posztja alatti vitába megérkezett Gyopáros Alpár fideszes képviselő is, aki ezt üzente Bencsiknek: „Kivételesen, egyetlen (érthetetlenül pikírt) szavával sem értek egyet.Óriási, szórakoztató kalandfilm. Másodjára nézve is lekötötte a figyelmem.”

A többiek még nem vívnak Bencsikkel, de a filmről szóló kritikai vitában a jelek szerint nem a Demokrata főszerkesztője áll nyerésre. Még a Demokrata főszerkesztőjének szóló kommentje előtt Rákay a saját oldalán megosztotta, hogy Orbán Viktor is ajánlja a filmet.

A filmről szóló kritikáink itt és itt olvashatóak, az ünnepélyes másodvonalas díszbemutatóról készített galériánk itt tekinthető meg, ebben az interjúnkban pedig kurzusfilmekről, a Petőfi-kultuszról és a történelmi hűségről beszélgettünk.