Egyelőre lekerült a parlamenti napirendről a kastélytörvény

belföld
április 04., 10:08

A törvényalkotási bizottság egyelőre nem foglalkozik a kastélytörvénnyel, így az országgyűlés jövő heti ülésén sem dönthetnek róla, írja a hvg.hu.

Lázár János sajtótájékoztatója az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2024. február 29-én.
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az előzetes napirendi javaslatban és a törvényalkotási bizottság ülésének meghívójában benne volt, de Hende Csaba bizottsági elnök azzal kezdte az ülést, hogy ezt a pontot ne tárgyalják. A lap szerint indoklást nem fűzött hozzá, kérdést sem kapott róla, az így megrövidített napirendet a kormánypártiak mellett még az ellenzéki képviselők is elfogadták.

A törvény tavaly márciusi tervezete megteremtette volna a jogi kereteit annak, hogy Lázár János egyszerű miniszteri határozattal szétosztogassa az állami kastélyvagyont, köztük az elmúlt években felújított, idegenforgalmi látványossággá alakított épületeket is. A törvényt végül december 12-én fogadta el az Országgyűlés, de Novák Katalin köztársasági elnök aláírás helyett előzetes alkotmányossági normakontrollra küldte. A döntést Lázár „gyávaságnak és régi kommunista reflexeknek” minősítette.

Az Alkotmánybíróság testülete „teljes egészében egyetértett a köztársasági elnök aggályaival, és a törvény mindegyik általa kifogásolt pontját megsemmisítette”. A megsemmisített pontok elsősorban az ingyenes tulajdonba adás lehetőségéről szólnak, a 99 éves vagyonkezelésről szóló paragrafusokat nem vizsgálták.

A hvg.hu azt írja, az országgyűlés elnöke január végén felkérte a törvényalkotási bizottságot, hogy fogalmazza meg a törvény alkotmányossá tételéhez szükséges módosításokat. Egyelőre nem tudni, mikor térnek rá vissza. A Portfolio közben arról írt, hogy az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény miatt Lázár minisztériumának levelet küldött az Európai Bizottság, és akár uniós forrásokat függeszthetnek fel teljesen.