Szijjártó: Nem közeledtek jelentősen a magyar-ukrán oktatási munkacsoport álláspontjai

POLITIKA
április 04., 14:57

Ismét összeült a magyar és az ukrán kormány közös oktatási munkacsoportja, de a magyar külügyminiszter szerint nem közeledtek jelentősen az álláspontok, írja az MTI. Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy az ukrajnai magyar kisebbség jogait teljes mértékben állítsák vissza.

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu via AFP

Szijjártó a NATO-Ukrajna Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón jelezte, hogy a kisebbségi jogokkal kapcsolatos súlyos vitája továbbra is fennáll. Azt mondta, folytatódnak a tárgyalások, ám egyelőre még messze vannak a jogfosztás visszafordításától. Szijjártó azt mondta, hogy majd ha a NATO értékelni fogja az ukrán nemzeti program előrehaladását, akkor a magyar kormány figyelembe fogja venni a kárpátaljai kisebbség ügyeinek szempontjait is.

A kormány március közepén írt levelet az EU-s tagállamoknak az ukrajnai magyar kisebbséggel kapcsolatos elvárásairól. A levélben emlékeztetik az államokat, hogy a nemzeti kisebbség védelme az egyik legfontosabb eleme az ukrán uniós csatlakozási tárgyalásoknak.

A dokumentumban a magyar nyelv szabad használata mellett az országos, valamint a helyi politikai képviselet lehetőségeinek bővítését is kérte az ukrán féltől. Ez lényegében egy kisebbségi magyar képviselő delegálását jelentené az ukrán parlamentbe. Ilyen utoljára a 2014-es fordulat után, a Porosenko-ciklus idején, 2014–2019 között volt, amikor Brenzovics László, a KMKSZ elnöke a hatalompárt listájáról került be a Verhovna Radába.

A magyar és az ukrán külügy között az utóbbi időben megindult a kommunikáció. Szijjártó január végén látogatott Ukrajnába, ahol Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, az elnöki hivatal vezetőjével találkozott.

A vita középpontjában a 2014-es fordulat utáni 2017-es nyelvtörvények és az oktatási törvények 2020-as módosítása áll. Emögött részben az oroszellenes ukrajnai tendenciák álltak, a törvény pedig elsősorban az orosz kisebbséget célozta, de nem véletlenül vonatkoztatták minden kisebbségre a törvényt. A konfliktus hátteréről, Ukrajna EU-csatlakozási esélyeiről Gazda Albert írt részletesebben tavaly októberben.

link Forrás