Április végén veszik el Lázár Jánostól azt az állami céget, ami megvonta a szponzorpénzt a Fraditól

POLITIKA
április 09., 10:59

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a hétfő esti Magyar Közlönyben jelent meg, ennek értelmében a jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló Mahart-Passnave Személyhajózási Kft. új joggyakorlója a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül a Nemzetgazdasági Minisztérium lesz.

Ezzel párhuzamosan az NGM alá tartozó ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft.-t Lázár János tárcája kapja meg.

Noha a Mahart-Passnave elvétele jóval korábban kiderült, a most megjelent rendelet csak három hét múlva, április 30-án fog hatályba lépni.

Lázár János sajtótájékoztatója az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2024. február 29-én.
photo_camera Lázár János még három hétig felel a sétahajózást szervező cégért Fotó: Bankó Gábor/444

Az eset előzménye, hogy a séta- és kirándulóhajózást szervező cég felmondta a szerződését az FTC-vel, amivel alaposan felidegesítette Kubatov Gábort, a Fradi elnökét. A társaság 9 év alatt mintegy 176 millió forinttal támogatta a Ferencváros női kézicsapatát. Kubatov a Facebook-oldalára kitett bejegyzésben dühöngött. Szerinte a csapat eredményességének visszaesésére hivatkozó szerződésbontás „vérlázító, az eljárás és a stílus pedig végtelenül primitív”, a Lázár János minisztériumához tartózó cég „döntéshozói tájékozatlanok, és döntésükkel ellehetetlenítik a női kézilabdacsapat működését”. A céget irányító Bényi Szabolcsnak is üzent:

„Torkig vagyok az ilyenfajta módszerekkel és emberekkel.”Lázár János válaszából kiderült, hogy Bényinek semmi köze nincs a sztorihoz, maga a miniszter tiltotta meg a szponzorációs szerződéseket, mert „a közösségi közlekedést biztosító cégek forráshiányos helyzetében az ilyen típusú támogatások folyósítása nem időszerű, a miniszteri döntés értelmében felszabaduló forrásokat az érintett cégeknek szolgáltatásaik minőségének javítására és munkavállalóik bérnövelésére kell fordítaniuk.”