Tovább tart a huzavona a főváros legnagyobb és legbotrányosabb lakásépítése körül

belföld
április 09., 08:38

Hónapok óta csatázik egymással a legnagyobb, csaknem nyolcszáz lakásos budapesti lakásépítés beruházója, a DTG Kft. és a kivitelező KÉSZ Zrt., így a lakók – akik egy része már akár a vételár 99,9 százalékát is befizette – hónapok óta nem jutnak hozzá az otthonaikhoz. Március elején még tüntetést is tartottak, de megoldás azóta sincs a problémára, sőt, az OTP március elején leállította a vásárlói hitelek folyósítását.

photo_camera Tüntetés március elsején a lakásoknál, amikbe tavaly karácsonyi beköltözést ígértek
Fotó: Németh Dániel/444

Bár március végén úgy tűnt, hogy a KÉSZ egy bírósági döntés nyomán átadja a területet, és megkezdődhet a lakások birtokba adása, a vevők a lapunkhoz eljutott információk szerint újabb problémákkal szembesültek. A vásárlók úgy tudják, hogy a KÉSZ, amely több milliárd forintot – egyes vevői értesülések szerint több mint tízmilliárdot – követel a beruházótól a fix áras szerződése egyes díjainak szerinte vis major minősítésű emelkedése miatt, nem adta át megfelelően az ingatlant a DTG-nek.

A lakók úgy tudják, hogy az épületfelügyeleti rendszerhez (BMS) való hozzáférést nem ruházta vissza a beruházóra, azzal az indoklással, hogy az nincs kifizetve. Erről azonban a vevők csak pletykákból értesülnek, mivel a beruházó semmilyen tájékoztatást nem adott nekik arról, hogy milyen hiányosságokkal adta át a KÉSZ a lakóparkot. „A vevők külön is folyamatosan keresik a DTG-t, hogy mi a megoldás a helyzetre azonban konkrét válaszok nem érkeznek” – írják a helyzetet összefoglaló levélben.

A vevők úgy tudják, hogy a rendszer működtetésének „legnehezebben orvosolható része a tűzvédelmi rendszer, a DTG-től kapott tájékoztatás hiányában azonban ezt nehéz megítélni.” Az a feltételezésük, hogy a DTG a megfelelő dokumentáció nélkül nem tudja üzemeltetni az épületet, ha viszont másik kivitelezővel a rendszerek lecserélése mellett dönt, „akkor erősen kérdéses”, hogy mi lesz az épület garanciáival.