Több tízezer katonával és rendőrrel készülnek a franciák a párizsi olimpiára a terrorveszély miatt

külföld
április 10., 12:38

A 2024-es párizsi olimpiai játékokra, amelyet július 26. és augusztus 11. között rendeznek, hosszú ideje készülnek a szervezők, ezen belül egyre kiemeltebb figyelmet kapnak a biztonsági intézkedések, írja a BBC. Európa-szerte aggodalommal készülnek a különböző sporteseményekre most, miután több fenyegetés is érkezett az Iszlám Állam részéről.

photo_camera Francia katonák Párizsban Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Franciaország az elmúlt években számos terrortámadás célpontja volt, de a hatóságok jelentős tapasztalatot szereztek az elhárítás területén. A párizsi olimpiai játékok biztosításában negyvenezer rendőr és csendőr mellett mintegy húszezer katona vesz majd részt.

Már a ma esti Paris SG–Barcelona labdarúgó Bajnokok Ligája-negyeddöntőre is fokozott biztonsági intézkedésekkel készültek, mondta Gérald Darmanin belügyminiszter. A Le Figaro jobboldali lap arról írt, hogy az Iszlám Állam már azzal elérte a célját, hogy ekkora figyelmet fordítanak a fenyegetésre. A biztonsági előkészületek és a közvélemény megnyugtatására tett kísérletek között nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt, miközben alig 100 napra van az olimpiai megnyitó.

A francai politikai vezetés az oroszok befolyásolási kísérleteitől is tart. „Nem fogom Oroszországot a dzsihadista terrorszervezetekkel kapcsolatba hozni. Ugyanakkor destabilizáló akciókkal próbálkoznak” – nyilatkozta a BBC-nek egy francia biztonsági szakértő, aki szerint az oroszokhoz köthető online trollhálózatok a félrevezető információk és a rossz közérzetet keltő hírek terjesztésére törekednek. Ez válaszlépés lehet Emmanuel Macron kijelentésére, miszerint felmerülhet, hogy NATO-katonákat kellene küldjenek Ukrajnába.