Macron szerint terrorfenyegetés esetén áthelyezhetik az olimpia nyitóünnepségét

sport
április 15., 12:29

Alternatív tervekkel készül a párizsi olimpia nyitóünnepségére a francia kormány. Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, terrorfenyegetés esetén módosíthatják a programot, és a Szajna helyett a Trocadéro-parkban vagy a Stade de France stadionban nyithatják meg az olimpiát.

Az eredeti terv szerint a sportolókat hajók szállítanák a Szajnán. Így az úttörő nyitóünnepséget több mint 300 ezren követhetnék a folyó partjáról. Macron azonban arról beszélt, biztonsági kockázatok felmerülése esetén a B- vagy a C-terv lép életbe.

Emmanuel Macron
photo_camera Emmanuel Macron Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A B-terv szerint az Eiffel-toronnyal szemben, a Trocadéro-parkban tartanák a nyitóünnepséget. Ebben az esetben csak a Szajna egy részét használnák a programhoz. A C-terv pedig Franciaország legnagyobb stadionjába, az Észak-Párizsban található Stade de France-ba helyezné át a megnyitót.

Macron azt mondta, hogy mindent megtesznek az olimpia biztonságáért. Mindennap 30 ezer rendőr és 20 ezer biztonsági őr lesz szolgálatban, de a megfigyelő módba rendelt katonák is mozgósíthatóak lesznek szükség esetén.

Az olimpia biztonsága azután lett kulcskérdés, hogy egyre több fenyegetés érkezett az Iszlám Állam részéről. A márciusi moszkvai terrortámadás óta maximális biztonsági figyelmeztetést adtak ki egész Franciaországra.

Párizs – London után – a világon második városként rendezhet harmadszor nyári olimpiát. A francia főváros 1900-ban és 1924-ben adott otthont a játékoknak. A világ legnagyobb sporteseménye július 26-án kezdődik.

(via The Guardian)