Most látszik csak igazán, mekkora bajban van a büdzsé, az államnak már saját vagyonára sincs pénze

gazdaság
április 22., 11:09

Önmagában már az is jelzi az idei költségvetés összeomlását, hogy az egész éves hiánycél 92,3 százaléka összejött március végére, ez 2321 milliárd forintot tesz ki. És bár a költségvetés lefutása hagyományosan fejnehéz, vagyis a kiadások nagyobb része esik az év első hónapjaira, a mostani deficit már olyan szintekre ért, ami miatt nem lehet az eredetileg tervezett mederben tartani a büdzsét. Nem véletlen, hogy – talán az elmúlt évekhez képest szokatlanul gyorsan, de – Varga Mihály szűk két hete elismerte a Kormányinfón, a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesíthetetlen. A kormánynak mintegy 1500 milliárdos mozgásteret biztosítva 4000 milliárdra, vagyis a GDP 4,5 százalékára emelik az idei célszámot.

link Forrás

A Pénzügyminisztérium most kiadott részletes államháztartási tájékoztatója rávilágít, mekkora is a baj a költségvetésben, és minek köszönhető a büdzsé teljes összeomlása. Varga Mihály ugyan a legutóbbi Kormányinfón a háborús környezet mellett főként a kamatkiadásokkal és a rezsivédelem kiadásaival, mint rendkívüli terhekkel magyarázta a kialakult helyzetet. A részletes adatokból azonban jól látszik, Varga állítása csupán a valóság egy kis szeglete, ráadásul erős túlzást is tartalmaz. Ebben a cikkünkben részletesen levezettük, a rezsivédelem ma már távolról nézve sem akkora teher, mint egy évvel ezelőtt volt köszönhetően a gáz világpiaci árának kedvező trendjével. A kamatkiadások valóban brutális terhet rónak az állami pénzügyekre, ám a háborús környezet mellett akadnak sokkal jelentősebb és hazai vonatkozású nehezítő tényezők is.

A bevételek március végi 9015 milliárdos összege az éves előirányzat 23,6 százaléka, miközben az év ezen szakaszában már 25 százalékos teljesülés lenne megfelelő. Az elmaradás mértéke forintosítva 544 milliárdra rúg. Ezzel szemben az állam már az idei évre szánt kiadások 27,3 százalékát elköltötte, az időarányos szinthez képest 1147 milliárdos a túlteljesülés, miközben egy évvel ezelőtt csupán 210 milliárddal lépte túl a kormány a 25 százalékot.

Jelentős elmaradás a két legfontosabb bevételi soron

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.