Karácsony szerint baj van az Airbnb-vel

belföld
április 24., 08:59

„Az a probléma, hogy gyakorlatilag a belvárosunk szellemvárossá fog válni” – mondta karácsony Gergely főpolgármester a HVG-nek adott interjúban. A jelenlegi szabályozás szerint az Airbnb kerületi hatáskörben van, de szerinte más szabályozás kell, mert „Airbnb és a lakáskiadás felveri az árakat, sőt, van egy másik jelenség, hogy kezdik kiszorítani a lakókat a társasházakból”.

Misetics Gergellyel, Karácsony lakáspolitikai főtanácsadójával már 2020 őszén beszélgettünk az akkor frissen hatályba lépett törvényről, de azóta mintha semmi sem változott volna. Egy olyan, egységes szabályozásra van szükség, ami csak az év kisebbik részében, kiegészítő jelleggel ad lehetőséget lakások turisztikai célú hasznosítására, mondta akkor Misetics.

A 2010-es évek végére a világ számos nagyvárosában végleg egyértelművé vált, hogy az Airbnb-k terjedésével valamit kezdeni kell. A turisták által kedvelt városokban ugyanis annyira meredeken nőtt a külföldi vendégeknek kiadott lakások aránya, hogy emiatt érezhetően visszaesett az elérhető albérletek száma, miközben komolyan emelkedtek a kiadó lakások árai.

Airbnb-ellenes felirat Portóban
photo_camera Airbnb-ellenes felirat Portóban Fotó: MAUD DUPUY/Hans Lucas via AFP

Az Airbnb és hasonló turisztikai szállásközvetítő oldalak terjedése Budapestet sem kímélte, az elmúlt években több tanulmány is megmutatta, hogy a turistáknak kiadott lakások miatt folyamatosan szűkül az elérhető és megfizethető albérletek köre a fővárosban.